Πολέμησε το άγχος σου, όχι τον εαυτό σου

Μπορεί με αυτό να αισθάνεσαι καλύτερα βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα μεγαλώνεις τον κύκλο του άγχους σου και «εκπαιδεύεις» τον εαυτό σου να αποφεύγει ότι τον ενοχλεί. Σταδιακά θα σε ενοχλούν όλο και περισσότερα πράγματα, μέχρι που θα φτάσεις να αποφεύγεις τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα (που δεν σου είναι γνώριμα ήδη).

  • Δώσε το  θετικό στον εαυτό σου αλλά με ρεαλιστική διάθεση. Είναι συνήθεια πλέον να ακούμε-διαδίδουμε θετικά quotes καθημερινά μεταξύ των φίλων μας, ειδικά στα social media. Περιέχει μια αυτοματαίωση αυτό, γιατί απέχουν τα λόγια από τις πράξεις. Κάνε μια μικρή θετική πράξη για τον εαυτό σου καθημερινά, κι άφησε την αναμετάδοση βαρυσήμαντων νοημάτων που δεν σου παρέχουν τίποτα πέρα από μια ψευδή αίσθηση ότι και σήμερα «πρόσφερες» κάτι σπουδαίο στους γύρω σου.

  • Σεβάσου τα συναισθήματα σου, μην τα δικαιολογείς πάντα. Όποιο συναίσθημα κι αν νοιώθεις , όσο άγχος κι αν αυτό σου προκαλεί, από όποιον λόγο κι αν προέρχεται, σταμάτα να το παρουσιάζεις στον εαυτό σου ως ευαισθησία. Είναι λογικό να φοβάσαι, να ανησυχείς, να λυπάσαι αλλά αυτό δεν αφορά το πόσο ευαίσθητος άνθρωπος είσαι, αλλά το ότι βρίσκεσαι σε μια αδύναμη στιγμή και πρέπει να βοηθήσεις τον εαυτό σου να την ξεπεράσει.

  • Να ακούς τον εαυτό σου, όχι μόνο να του μιλάς. Εσύ μπορεί να συνηθίζεις να καλοπιάνεις ή να μαλώνεις τον εαυτό σου. Σπάνια όμως τον ακούς. Και συνήθως σου μιλάει μέσα από το σώμα σου. Κάθε αλλαγή, κάθε σύμπτωμα σημαίνει ότι ο εαυτός σου θέλει να σου πει κάτι, θέλει να σου ζητήσει κάτι να αλλάξεις. Άκουσέ τον λοιπόν προσεχτικά γιατί αυτό θα σε οδηγήσει και στην λύση.

  •  

    ©Μερσινιάς Θωμάς , Κλινικός Ψυχολόγος MSc