Μια από τις αρνητικές επιπτώσεις της αυξημένης χρήσης κινητών είναι το phubbing. Το phubbing προέρχεται από τις λέξεις phone και snubbing, και αφορά στην ανάρμοστη συμπεριφορά ενός ατόμου, το οποίο ασχολείται συνεχώς με το κινητό του, αγνοώντας επιδεικτικά τον άνθρωπο με τον οποίο συνευρίσκεται. Ρίχνοντας απλά μια ματιά γύρω μας στα τραπέζια ενός εστιατορίου ή καφέ θα καταλάβουμε αμέσως πόσο συχνό φαινόμενο είναι το phubbing. Ζευγάρια και παρέες ολόκληρες, προσκολλημένοι ο καθένας στο κινητό του, δίχως να κουβεντιάζουν, να ανταλλάσουν βλέμματα. Σιωπηλοί χαζεύοντας ο καθένας το κινητό του. Τα χαμόγελα έχουν αντικατασταθεί από τα emoticons, η επικοινωνία και η συζήτηση από τα posts, τα likes, τα checkins και τα statusupdates.
Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολά όταν ο ένας από τους δυο συντρόφους ασχολείται σε τέτοιο βαθμό με το κινητό του, ώστε να αγνοεί τον/την σύντροφο του προσβάλλοντας τον με αυτή του τη συμπεριφορά. Εκεί αρχίζουν και τα προβλήματα στη σχέση καθώς η επικοινωνία και η συναισθηματική απαντητικότητα έχει χαθεί.
Οι έρευνες δείχνουν πως κατά μέσω όρο ελέγχουμε το κινητό μας κάθε 6 λεπτά ακόμα και δίχως να έχουμε κάποια ειδοποίηση ή κάποιο email. Η πρώτη κίνηση που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξυπνάνε είναι να δουν το κινητό τους όπως φυσικά και η τελευταία. Τα νέα παιδιά δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ τους είναι πιο εύκολο μέσω facebook, viber, chatκτλ. Όλα αυτά είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της κατά τα άλλα τόσο χρήσιμης τεχνολογίας. Φυσικά για όλα τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένου και του εθισμού που πολλές φορές υπάρχει, είναι η λάθος χρήση από εμάς τους ίδιους.
Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις συσκευές μας και ας προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε πραγματικά με τους γύρω μας και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.
Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)