Η Σεξουαλική Παρενόχληση στα σχολεία

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το Bullying, ο γνωστός «ενδοσχολικός εκφοβισμός», έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και λόγω της συνεχούς πληροφόρησης για αυτόν. Υπάρχει όμως ένα ακόμα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στα σχολικά όρια το οποίο μπορεί να είναι και σοβαρότερο, είναι αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης μεταξύ των μαθητών. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η σεξουαλική παρενόχληση , έχει πολύ σοβαρότερα και πιο μακράς διάρκειας επιπτώσεις στον ψυχισμό του εφήβου από αυτές του εκφοβισμού.
Ένα ανησυχητικό 44% των γυναικών στην Αμερική και ένα αντίστοιχο 27 % των ανδρών στην μαθητική-φοιτητική κοινότητα αναφέρει ότι έχει υπάρξει «θύμα» ενός τουλάχιστον περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης από συνομήλικο. Η έρευνα δείχνει ότι οι σεξουαλικά παρενοχλημένοι μαθητές χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς το εκπαιδευτικό προσωπικό συνολικά, και παρουσιάζονται πιο αποστασιοποιημένοι από τον ρόλο του σχολείου από ότι αυτοί που έχουν δεχθεί εκφοβισμό. Επίσης κλινικά παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
Ένα σημαντικότατο στοιχείο – εύρημα πρόσφατων ερευνών πάνω στο θέμα αυτό δείχνει ότι παιδιά με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό είναι πιο επιρρεπή σε παρενοχλήσεις τόσο αγόρια όσο και κορίτσια.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε εκπαιδευμένο προσωπικό στα σχολεία (ειδικά ο ρόλος του ψυχολόγου στα ελληνικά σχολεία είναι ανύπαρκτος), αλλά και ούτε μια στοιχειώδη εκπαίδευση των υπαρχόντων εκπαιδευτικών , ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν ενημέρωση στους μαθητές στο συγκεκριμένο θέμα και ειδικά σε 3 άξονές του: καθορισμός σεξουαλικής παρενόχλησης, διαδικασία αναφοράς-καταγγελίας, μελλοντική πρόληψη. Επίσης ένα «μέτρο» που εφαρμόζεται πειραματικά σε μερικά σχολεία στην Αμερική δείχνει να έχει πολύ καλά αποτελέσματα: μαθητής που υποπίπτει σε παράπτωμα σεξουαλικής παρενόχλησης τιμωρείται ενδοσχολικά με τιμωρία τύπου «ασφαλιστικών μέτρων» για χρονικό διάστημα κατά το οποίο υποχρεούται να μένει μακριά από το «θύμα» σε όλο το σχολικό περιβάλλον.
Το σημαντικό για την πρόληψη κι αποφυγή φαινομένων τέτοιων είναι να υπάρξει ένα δίκτυο υποστήριξης εντός κάθε σχολείου στο οποίο κάθε μαθητής θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση για ενημέρωση, Συμβουλευτική και καταγγελία. Και φυσικά όχι μόνο για την περίπτωση εκφοβισμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης , αλλά και κάθε πρόβλημα.


©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 17:37