Η σημαντικότητα του παιδικού πάρτι στην ψυχολογία των παιδιών.

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Όλοι θυμόμαστε τα παιδικά πάρτι κυρίως αυτά των δικών μας γενεθλίων. Είναι μια ευχάριστη ανάμνηση που όλοι αναπολούν θετικά. Γιατί όμως;; Είναι η τούρτα; Τα δώρα; Τι είναι αυτό που κάνει τα γενέθλια πάρτι τόσο σημαντικά για τα παιδιά;
Τα παιδιά περιμένουν πως κα πως να έρθουν τα γενέθλια τους. Περιμένουν ανυπόμονα και τα υποδέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό. Το πάρτι είναι σημαντικό γεγονός και γι’ αυτό η οργάνωση του γίνεται μέρες νωρίτερα. Το παιδί επιλέγει ποιους φίλους θα καλέσει, τι θέμα θα έχει η τούρτα του, πως θα στολίσει τον χώρο κτλ. Ιδιαίτερη προσμονή και ενθουσιασμό έχει και για τα δώρα που θα λάβει!
Το πάρτι δεν είναι απλά ένα γεγονός με χρώματα, κορδέλες, καπελάκια και κεράκια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο για το παιδί. Ο εορτασμός των γενεθλίων του υποδηλώνει την σημαντικότητα του παιδιού στην οικογένεια και στο φιλικό περιβάλλον. Γιορτάζουμε τον ερχομό του παιδιού στον κόσμο κάτι που κάνει τα παιδιά ιδιαίτερα ευτυχισμένα καθώς το γεγονός αυτό συμβάλει στην θετική αυτοεικόνα του παιδιού, το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης του, το οποίο στην παιδική ηλικία καθορίζεται κυρίως από την αποδοχή, την αγάπη και την εκτίμηση που λαμβάνει από τους γύρω. Ο εορτασμός των γενεθλίων έρχεται να εμπλουτίσει την ζωή του παιδιού με θετικές αναμνήσεις και εικόνες, θετικά στοιχεία για τον εαυτό του και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να τα παραμελούμε ή να αγνοούμε αυτό το σημαντικό γεγονός.... 

 
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του πάρτι ενδυναμώνει το παιδί δίνοντας του μια μορφή εξουσίας. Θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με το παιδί ώστε να του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει τα θέλω του (π.χ. τι πατατάκια προτιμάει, τι χρώμα θέλει να μπαλόνια, ποια τούρτα προτιμάει κτλ) και να δει ότι η άποψη του λαμβάνεται υπόψην από τους γονείς του. Επιπλέον, η συνεργασία αυτή δίνει την ευκαιρία στο παιδί και στον γονέα να δημιουργήσουν έναν πιο ισχυρό δεσμό μεταξύ τους. Η κοινωνικοποίηση και η αποδοχή που λαμβάνει το παιδί από τους φίλους του είναι ένα άλλο βασικό κομμάτι των γενεθλίων. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εορτασμός των γενεθλίων και η συμμετοχή σε πάρτι για τα ντροπαλά παιδιά, που προτιμούν να απομονώνονται και αποφεύγουν ή δυσκολεύονται στις κοινωνικές επαφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί το πάρτι να περιλαμβάνει μικρή χρονική διάρκεια και μικρή ομάδα παιδιών π.χ. 3-4 άτομα, αριθμός ο οποίος αυξάνεται καθώς το παιδί εξοικειώνεται και γίνεται πιο ανοιχτό στις κοινωνικές επαφές.
Ας αφήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να είναι παιδιά, και να γιορτάζουν την ύπαρξη τους. Μια μέρα που είναι αφιερωμένη μόνο στον εαυτό τους και τα κάνει να αισθάνονται ακόμα πιο σημαντικά και αγαπητά. Στις μέρες μας που τα οικονομικά προβλήματα είναι αυξημένα, ας μειώσουμε το κόστος του πάρτι χωρίς όμως να το αμελήσουμε ή να στερήσουμε από το παιδί τη χαρά αυτή.

Μαρία Κατσαούνη-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Ιουνίου 2015 08:36