Υιοθεσία-Το παιδί της καρδιάς…

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η υιοθεσία έχει χαρακτηριστεί ως μια ενάρετη πράξη, στην οποία οδηγείτε ένα ζευγάρι όταν για κάποιο λόγο δεν μπορεί να τεκνοποιήσει και να φέρει στον κόσμο ένα δικό του παιδί. Η διαδικασία της υιοθεσίας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και ψυχοφθόρα για το ζευγάρι. Νομικά η υιοθεσία αποτελεί πράξη κατά την οποία το υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού και η οικογένεια έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό σαν να ήταν φυσικό παιδί της.

Κατά την διαδικασία της υιοθεσίας το ζευγάρι καταθέτει αίτηση σχετικά με την ηλικία των γονέων, τα περιουσιακά τους στοιχεία, το επάγγελμα τους, την οικονομική τους κατάσταση και τους λόγους για τους οποίους θέλουν να προβούν σε υιοθεσία. Τα στοιχεία αυτά περνούν από επιτροπή και εάν και εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις απαραίτητες  προδιαγραφές  τότε εγκρίνεται η πράξη της υιοθεσίας.  Από τη στιγμή που το παιδί ενταχθεί στην οικογένεια αντιμετωπίζεται σαν βιολογικό παιδί  της οικογένειας , ενώ οι βιολογικοί του γονείς δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να ζητήσουν το παιδί πίσω.

Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υιοθεσία είναι αρκετά και αφορούν τόσο τους θετούς γονείς όσο και το υιοθετημένο παιδί...

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η διαδικασία της υιοθεσίας είναι χρονοβόρα και πολύ στρεσογόνα για το ζευγάρι. Επιπλέον, οι γονείς αισθάνονται ότι κρίνονται για τις ικανότητες τους να ανταποκριθούν στο ρόλο του γονέα. Ως αποτέλεσμα, όταν αποκτήσουν το παιδί, λειτουργούν ιδιαίτερα φοβικά, γίνονται υπερπροστατευτικοί και έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες από του εαυτούς τους, κάτι  που τους προσθέτει επιπλέον άγχος. Πέραν τούτου, παρουσιάζουν δυσκολίες αποδοχής της νέας τους ταυτότητας κυρίως όταν δεν έχουν πρότινος αποδεχτεί συναισθηματικά θέματα σχετικά με την στειρότητα και την ανικανότητα τους να τεκνοποιήσουν.

Ο κύριος φόβος των γονέων σχετίζεται την κοινοποίηση του γεγονότος της υιοθεσίας στο παιδί, καθώς και την αντίδραση του και πιθανή απόρριψη τους από το παιδί. Ερωτήματα όπως ¨πώς θα το πούμε;¨, ¨πότε είναι καλύτερα να το πούμε;¨, ¨μήπως να μην το πούμε;;¨ βασανίζουν τους γονείς για πολλά χρόνια.

Οι περισσότεροι γονείς βιώνουν έντονη δυσκολία σχετικά με την ενημέρωση του παιδιού από φόβο μην το χάσουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει όταν το παιδί ενημερώνεται από μικρή ηλικία. Είναι βασικό κομμάτι για το παιδί ,όπως και για κάθε άνθρωπο να γνωρίζει τις ρίζες του, έτσι ώστε να μπορέσει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της ταυτότητας του. Η πιο κατάλληλη ηλικία να γίνει η ενημέρωση στο παιδί είναι η νηπιακή και σχολική ηλικία. Η ενημέρωση γίνεται σταδιακά, με απλά λόγια ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο του παιδιού, τη συναισθηματική και νοητική του ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αρνητικά σχόλια και χαρακτηρισμοί για τους βιολογικούς του γονείς, καθώς κάτι τέτοιο θα έκανε το παιδί να νιώσει απόρριψη, εγκατάλειψη, ενοχές (μήπως ήμουν παιδί που δεν άξιζε να το κρατήσουν;), και φόβο μελλοντικής εγκατάλειψης από τους θετούς του γονείς. Επομένως, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των βιολογικών του γονέων είναι πολύ σημαντική. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η υιοθεσία να μείνει κρυφή, καθώς κινδυνεύει να γίνει οικογενειακό μυστικό φορτισμένο με αισθήματα ντροπής και ενοχής.

Σε πολλές περιπτώσεις κυρίως κατά την εφηβεία τα υιοθετημένα παιδιά εκδηλώνουν ξεσπάσματα θυμού προς τους γονείς τους. Χαρακτηριστική δε είναι η φράση ΄Δεν είσαι η μητέρα μου!!΄. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γονέας θα πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά το ρόλο του και να μείνει εσωτερικά ανεπηρέαστος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι στην εφηβεία τα παιδιά έχουν την τάση να απορρίπτουν τους γονείς τους βιολογικούς και μη! Είναι μια αναμενόμενη φυσιολογική φάση, την οποία οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν δυναμικά. Επιπλέον, τις συχνές ερωτήσεις του παιδιού για την ταυτότητα των βιολογικών του γονέων, δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν με φόβο και να την εκλάβουν ως απόρριψη ή αμφισβήτηση του γονεϊκού τους ρόλου, αλλά σαν αναζήτηση της ταυτότητας του ίδιου του παιδιού.

Κατσαούνη Μαρία, BSc (Hons) – MSc Ψυχολόγος Υγείας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 05:53