Το Σύνδρομο Γονεικής Αποξένωσης

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ψυχολογική ασθένεια σχετικά πρόσφατη που σχετίζεται με την ραγδαία άυξηση των διαζυγίων στον Δυτικό κόσμο μετά την δεκαετία του ’70.

Θα πρέπει να διαχωριστεί από την απλή και πρόσκαιρη αποξένωση του παιδιού από τον έναν γονέα για λόγους πρόσκαιρου θυμού. Το σύνδρομο της Γονεικής Αποξένωσης είναι η άμεσα εκφραζόμενη...

εχθρότητα του παιδιού προς τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και παρουσιάζεται στα μάτια του ως «αυτός που φεύγει από το σπίτι». Δεν δημιουργείται από την συμπεριφορά του γονέα που έχει την επιμέλεια , πχ πλύση εγκεφάλου για τον «κακό γονέα» ή προσπάθεια θετικής ματιάς του παιδιού προς αυτόν, αλλά ενισχύεται σίγουρα από αυτήν την συμπεριφορά ή μειώνεται.

Το ανησυχητικό για τον γονέα στο συγκεκριμένο Σύνδρομο είναι ότι επηρρεάζει (όπως κάθε ψυχολογική ασθένεια) την συνολική συμπεριφορά και λειτουργικότητα του παιδιού σε κάθε κοινωνική του δραστηριότητα πχ σχολείο.

Ο τρόπος αντιμετώπισης και θεραπείας του Συνδρόμου Γονεικής Αποξένωσης είναι πολύ συγκεκριμένος και βασίζεται σε 3 κύριους άξονες:

· Άπόλυτη απεμπλοκή του παιδιού (έμμεση ή άμεση) από δικαστικές διαμάχες, διαδικασίες κι αποφάσεις

· Παρακολούθηση από ψυχολόγο

· Θετική ενίσχυση των αισθημάτων του παιδιού προς τον άλλον γονέα

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 12:05