Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το άγχος για τις πανελλήνιες εξετάσεις, είναι το άγχος για τις επιδόσεις, είναι το άγχος της αντίδρασης των γονέων και φίλων ,είναι το άγχος για το μέλλον που φαίνεται να καθορίζεται μέσα από αυτές…..
Πολλοί μαθητές αισθάνονται να κουβαλούν αυτό το «φορτίο»  των προσωπικών και οικογενειακών προσδοκιών .
Συγκρίσεις ,προσδοκίες γονέων και πίεση  δημιουργούν στους μαθητές  ανησυχίες και άγχος και αισθάνονται πως πρέπει να αποδείξουν μέσα από αυτές τις εξετάσεις την προσωπική τους αξία  καθώς και   τη μελλοντική τους  σταδιοδρομία.
Πολλές φορές οι γονείς αντί να βοηθήσουν το παιδί να μειώσει το άγχος των εξετάσεων ,του δημιουργούν μεγαλύτερο(άγχος), ωθώντας το σε έναν «αγώνα δρόμου» για την κατάκτηση της επιτυχίας.
Παρατηρούμε  πως  οι  γονείς που ...

..δεν εκπλήρωσαν τις προσωπικές τους προσδοκίες η πέρασαν δύσκολα ιδιαίτερα στην επαγγελματική τους πορεία ,  προσπαθούν να «μεταφέρουν » στα παιδιά τους τις δίκες τους επιθυμίες  και τα δικά τους όνειρα, ώστε αυτά στη συνεχεία να καταφέρουν να εκπληρώσουν  αυτό που οι  ίδιοι(οι  γονείς) δεν κατάφεραν ποτέ να  πραγματοποιήσουν…. 
Έτσι γονείς με ανεκπλήρωτα όνειρα λαμβάνουν προσωπική ικανοποίηση μέσα από την << επιτυχία >>των παιδιών τους οπότε κάθε επερχόμενη <<αποτυχία>> εκλαμβάνεται  ως προσωπική τους αποτυχία και απογοήτευση για μια ακόμα φορά...
Θεωρούν πως οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι το Α και το Ω για την επίτευξη των στόχων των παιδιών  και   άθελα τους μεταφέρουν  τις  προσωπικές τους  αγωνίες  σε αυτά.
Οι περισσότεροι  γονείς φυσικά ανησυχούν για τα παιδιά τους και το μέλλον αυτών , αλλά  και  υποφέρουν από το  άγχος των  εξετάσεων σχεδόν όσο και αυτά!
Αυτό το άγχος μεταδίδεται πέρα δώθε μεταξύ γονέων και παιδιών , σαν  ένας φαύλος κύκλος!
Όμως αυτοί που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν  τα παιδιά να μειώσουν το άγχος των εξετάσεων και δη των Πανελληνίων  είναι οι ίδιοι οι γονείς!
Κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές  για γονείς  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους των παιδιών για τις Πανελλήνιες εξετάσεις!
1)Το πρώτο πράγμα που είναι καλό να κάνουν οι γονείς είναι   να αρχίσουν να  μιλούν με τα παιδιά τους και να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα θέλω τους(των παιδιών τους) ,επιλέγοντας μια  καλή ώρα μέσα στην ημέρα  και ένα μέρος όπου τα παιδιά να μπορούν να νιώθουν άνετα και οικεία ,ώστε να μην αισθανθούν  απολογούμενα .Οι γονείς  μπορούν να  τα ακούσουν και έτσι  να τα βοηθήσουν στο να εκφράσουν τα συναισθήματα και τα όνειρα για το μέλλον τους. Εάν αυτό επιτευχτεί τότε είναι μια καλή αρχή για  μια παραγωγική επικοινωνία.
2)Καλό είναι οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά  τους ώστε με τον καιρό να  ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
3)Είναι σημαντικό( οι γονείς )να μην δείχνουν υπερβολική προσοχή και να μην έχουν υπερβολικές προσδοκίες από τα παιδιά  τους .
4)Κατά τη διάρκεια   της μελέτης για τις πανελλήνιες  εξετάσεις τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μια  ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε   φρούτα και λαχανικά και γενικά τρόφιμα που αυξάνουν την μνήμη.
5)Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το παιδί κοιμάται καλά για περίπου 6-8 ώρες την ημέρα.  Αυτό βοηθά στην αύξηση της σκέψης και ισχυροποιεί  την  συγκέντρωση του (παιδιού).
6)Καλό είναι  τα παιδιά να λαμβάνουν  μια καθημερινή μικρή ψυχαγωγία όπως ένας περίπατος ,μια μικρή εκδρομή (τηλεόραση εάν δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης ψυχαγωγίας), σινεμά ,μουσική κτλ ,ώστε να   μπορούν να «επαναφορτίζουν» το μυαλό και το σώμα τους.
6)Δεν θα πρέπει οι  γονείς  να θέτουν κανόνες μελέτης  στο παιδί τους όμως θα μπορούσαν να το βοηθήσουν ώστε  να οργανώσουν από κοινού ένα χρονοδιάγραμμα μελέτης.
7)Το πιο σημαντικό για τους γονείς είναι να είναι καλοί ακροατές και υποστηρικτές των προσδοκιών των παιδιών τους ,να τα ενθαρρύνουν ώστε   να επικεντρωθούν στην επόμενη δοκιμασία και όχι να σκέπτονται και να αγωνιούν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν ήδη γράψει και  που κανείς δεν μπορεί να τα αλλάξει….
Επίσης είναι σημαντικό τα  παιδιά  να νιώσουν πως έχουν συμπαραστάτες και όχι κριτές!
Οι  πανελλήνιες εξετάσεις είναι μεν η <<γέφυρα>> που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά μας στην κατάκτηση της γνώσης και ίσως της επαγγελματικής τους  αποκατάστασης αλλά δεν είναι και η μοναδική !
Καλό  είναι τα παιδιά να επιλέγουν αυτό το όποιο θέλουν να ακολουθούσουν στη ζωή τους είτε  είναι τέχνη είτε επιστήμη κτλ  ώστε να  μπορέσουν να εκπληρώσουν τα δικά τους όνειρα και να νιώσουν ολοκληρωμένοι και «γεμάτοι» μέσα από αυτά ως ενήλικες!
Οι  Πανελλήνιες εξετάσεις σίγουρα είναι μια σημαντική πρόκληση  , αλλά  δεν θα  πρέπει να ξεχάσουμε και τις άλλες  προκλήσεις της ζωής  που έπονται……!


Ζαμπίκου Στελλίνα, Κλινική Ψυχολόγος MSc

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 16:02