Τι οδηγεί τους εφήβους στο αλκοόλ;

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι σημερινοί έφηβοι δεν είναι παιδιά και μάλιστα ανώριμα όπως λανθασμένα πιστεύουμε. Είναι άτομα με άποψη,ιδέες και ωριμότητα που ίσως και να λείπει σε πολλούς απο εμάς τους "πραγματικά" ώριμους. Κλήθηκαν να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία που κινείται με απίστευτες ταχύτητες σε κάθε τομέα, και αναγκάστηκαν να ωριμάσουν το ίδιο γρήγορα.Και τα κατάφεραν. Σε πολλές περιπτώσεις όμως δεν βρίσκουν δημιουργικές διεξόδους για τις δυνατότητές τους ,γιατί η κοινωνία μας δεν τις προσφέρει. Τότε στρέφονται σε παθητικότητα, σε ακραίες σεξουαλικές συμπεριφορές και σε εθισμούς όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.
Κύριοι λόγοι, και πιστεύω οι σημαντικότεροι, που οδηγούν τους εφήβους στο αλκοόλ είναι οι κοινωνικοί που προανέφερα.Είναι ο εγκλωβισμός τους αυτός ακριβώς, σε μια κοινωνία που δεν βλέπουν να τους προσφέρει τίποτα, αλλά αντιθέτως τους απαιτεί πολλά. Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι πρόσφατη έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι το αλκοόλ αντιμετωπίζεται διαφορετικά απο τα αγόρια απο ότι απο τα κορίτσια. Στα αγόρια είναι ένας τρόπος εκτόνωσης και ελευθερίας ενω στα κορίτσια ένα μέσο για την καλύτερη επίλυση προβλημάτων τους.
Σημαντικότατο ρόλο στο να οδηγηθεί ένας έφηβος στο αλκοόλ παίζει η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια που συνεχώς φθίνει. Δεν αφιερώνουμε χρόνο στο να ακούσουμε τον έφηβο κι όταν το κάνουμε, παράλληλα ασχολούμαστε και με κάτι άλλο. Σίγουρα σημαντικό είναι και το ανάλογο ιστορικό.....

αν υπάρχει τέτοιο μέσα στην οικογένεια και τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο έφηβος  απο έναν πχ αλκοολικό γονέα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν γεγονότα όπως μια τραυματική εμπειρία για τον έφηβο, μια ισχυρή σχολική αποτυχία, μια απώλεια προσώπου και άλλα τέτοιας φύσεως σημαντικά γεγονότα.
Τελευταίο ρόλο, και κατα την γνώμη μου πολύ μικρό καθώς δεν έχουν καμία σχέση οι σημερινοί έφηβοι με εμάς στην εποχή μας ως εφήβους, παίζει το θέμα της "καταξίωσης" ή "μαγκιάς" μέσα στην παρέα για την οποία ένας έφηβος θα αρχίσει να καταναλώνει καθημερινά αλκοόλ. Οι σημερινοί έφηβοι δεν έχουν ανάγκη της συγκεκριμένης "μαγκιάς" κι όποιος απο εμάς δεν το κατανοήσει εγκαίρως θα μείνει και πολύ μακριά απο την πραγματικότητα η οποία δηλώνει οτι σημαντικότεροι λόγοι οδηγούν σήμερα έναν έφηβο στο αλκοόλ.
Οι λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι απλές και σίγουρα δεν είναι μαγικές. Υπάρχουν όμως βασικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί κάθε λύση. Κι αυτοί είναι : επικοινωνία με τα παιδιά μας, συζήτηση πάνω σε οτιδήποτε κι αν τα απασχολεί, βοήθεια σε κάθε τι χωρίς σκοπτική απο μεριάς μας στάση και παροχή διεξόδων να μας δείξουν την δημιουργικότητά τους όποια κι αν είναι αυτή είτε είναι της αρεσκείας μας είτε όχι. Στην περίπτωση φυσικά που χρειαστούμε την βοήθεια ψυχολόγου να μην διστάσουμε να την ζητήσουμε απο έναν ψυχολόγο, που θα επιλέξει το ίδιο το παιδί.©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 16:03