Βία Ανηλίκων-Εφήβων

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν και στην χώρα μας (ακόμα) η σύσταση συμμοριών μεταξύ ανηλίκων δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που έχει στην Ευρώπη ή στην Αμερική, εντούτοις η βία μεταξύ ανηλίκων παρουσιάζει άυξηση, δυστυχώς, τόσο ως προς το μέγεθος των πράξεων όσο και σε ρυθμό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών. Να διαχωρίσουμε εδώ ότι με τον όρο "βία" δεν εννοούμε την παρενόχληση (bullying) μεταξύ ανηλίκων, αλλά την άσκηση βίας, απο ανήλικο σε ανήλικο, σωματικής η λεκτικής με σκοπό το όφελος (χρήματα,κινητό ή ακόμα κια σεξουαλική επαφή). Εύκολα γίνεται κατανοητό ότι στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε για πράξη που νομικά αποτελεί παράβαση και διώκεται.
Τι οδηγεί τους σημερινούς ανήλικους σε ενέργειες ..

...που θα σημαδέψουν ή και θα καταστρέψουν τόσο την δική τους ζωή όσο και του θύματος; Πέρα απο τις περιπτώσεις μεμονωμένης  ψυχολογικής διαταραχής, οι ανήλικοι γενικά σήμερα έχουν έντονη οργή και θυμό κι αυτό διακρίνεται εύκολα ακόμα και στην μεταξύ τους επικοινωνία. Ανασφάλεια και στέρηση ευκαιριών είναι οι κύριοι παράγοντες που διαμορφώνουν το πλαίσιο της σκληρής τους καθημερινότητας και διαμορφώνουν τον ψυχισμό τους. Επιπλέον ο κοινωνικός διαχωρισμός της οικογένειας οδηγεί άμεσα το ανήλικο εντός αυτής, σε παραβατικές συμπεριφορές άσκησης βίας.Επίσης οι προσωπικές τους σχέσεις έχουν αναχθεί επι το πλείστον στο σύνολο της εικόνας κι όχι της ουσίας και δημιουργούν μια ύπαρξη βασιζόμενη στα εξωτερικά χαρακτηριστικά κι επίκτητα υλικά, πράγμα το οποίο εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε επιφανειακούς διαχωρισμούς "ανωτερότητας" ή "κατωτερότητάς" τους έναντι των υπολοίπων, κι αυτό απο μόνο του γεννά οργή και πιθανόν μεταγενέστερα και μίσος.
Λείπει η πρόληψη και η καταστολή; Σίγουρα ναι. Στην χώρα μας η πρόληψη εγκλημάτων ανηλίκων περιορίζεται στην καταστολή τους απο την Αστυνομία κυρίως στο θέμα του Διαδικύου.Λείπει όμως η παιδεία πάνω σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης.
Και η συγκεκριμένη παιδεία δεν είναι θέμα παροχής του οποιουδήποτε κράτους, αλλά θέμα παιδείας αξιών εντός της οικογένειας και του άμεσου κοινωνικού κύκλου.Χρειαζόμαστε γονείς που να είναι περισσότερο γονείς και λιγότερο "χρηματοδότες", και δασκάλους και καθηγητές που θα είναι πραγματικοί παιδαγωγοί

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 17:23