Παιδιά Αυτόχειρες

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτό φαινόμενο φαίνεται να έχει αυξανόμενους ρυθμούς ανά την Ευρώπη. Παιδιά κυρίως στην εφηβεία βάζουν τέλος στην ζωή τους όλο και πιο συχνά χωρίς δυστυχώς οι γονείς τους να έχουν την παραμικρή ιδέα πως κάτι τρέχει με το παιδί τους. Ένα ψυχικά υγιές παιδί δεν αποφασίζει ξαφνικά να βάλει τέλος στην ζωή του χωρίς λόγο.
Πολλά είναι τα περιστατικά εκείνα όπου το παιδί ή ο έφηβος έπασχε από κατάθλιψη όταν αποφάσισε να προβεί σε αυτή την πράξη. Αυτό όμως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Πολλά από τα παιδιά που τερμάτισαν την ζωή τους ήταν παιδιά δίχως ιστορικό καταθλιπτικής διαταραχής ή επεισοδίου, παιδιά τα οποία ήταν σε καλό λειτουργικό επίπεδο, φίλους κτλ. Τι μπορεί λοιπόν να οδήγησε τα παιδιά αυτά σε αυτή την πράξη;


Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός ή αλλιώς bullying όπως είναι γνωστό είναι βασικός παράγοντας. Σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα φαίνεται να είναι τέταρτη χώρα στην Ευρώπη σε κρούσματα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (Bullying). Με τον όρο bullying αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε μορφή παρατεταμένης βίας, είτε είναι σωματική, ψυχολογική, λεκτική ή ακόμα και σεξουαλική. Συναντάται στα σχολεία αλλά και έξω από αυτά. Επιπλέον το cyberbullying είναι μια μορφή εκφοβισμού ή οποία παρατηρείται διαδικτυακά.
Ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά είναι αυτό της 13χρονης Megan Meier η οποία βρέθηκε απαγχονισμένη το 2006 στην ντουλάπα του δωματίου της. Το συγκεκριμένο κορίτσι είχε πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού από την μητέρα μιας φίλης της, η οποία της παρουσιάστηκε με το ψευδώνυμο Josh Εvans. Ο “Josh” παρουσιάστηκε στην αρχή σαν φίλος της 13χρονης και αντάλλασσαν καθημερινά μηνύματα στο διαδίκτυο. Κάποια στιγμή ο “Josh” αποφάσισε να διακόψει επαφές μαζί της λέγοντας της πως «δεν μπορούμε να είμαστε πλέον φίλοι, έχω μάθει πολύ άσχημα πράγματα για σένα, είσαι πολύ κακός άνθρωπος, όλοι ξέρουν ποια πραγματικά είσαι, όλοι στο σχολείο σε μισούν…Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος χωρίς εσένα!» Αυτά ήταν τα τελευταία μηνύματα που βρέθηκαν στον υπολογιστή της 13χρονης Megan. 21 λεπτά μετά το τελευταίο μήνυμα βρέθηκε απαγχονισμένη.
Στην Ελλάδα ευτυχώς οι δείκτες αυτοκτονιών είναι από τους χαμηλότερους της Ευρώπης, παρόλο που τα κρούσματα εκφοβισμού είναι αυξημένα. Θα πρέπει όμως να προλάβουμε ενδεχόμενη αύξηση του φαινομένου αυτού. Σημαντικό είναι οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους. Να φροντίσουν να έχουν καλή επικοινωνία με το παιδί, να είναι υποστηρικτικοί και να μάθουν να ακούνε το παιδί τους, ώστε το παιδί να μην φοβάται να τους μιλήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή μπορεί να εμφανιστούν. Τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα για το φαινόμενο του εκφοβισμού και την αντιμετώπιση του. Να γνωρίζουν ότι πάντα υπάρχει λύση! Επιπλέον, οι γονείς να προσπαθούν να διαβάσουν την συμπεριφορά του παιδιού και να δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε συμπεριφορές όπως η απομόνωση, η επανειλημμένη άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο ή να συναναστραφεί με τους φίλους, οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες του (διαταραγμένος ύπνος, μειωμένη όρεξη για φαγητό, μειωμένη συγκέντρωση), σχόλια που υποδηλώνουν πως το παιδί βλέπει το μέλλον ανέλπιδο κτλ. Πολλά παιδιά έχοντας πάρει την απόφαση τους επιλέγουν να αποχαιρετήσουν με κάποιο τρόπο αγαπημένα τους πρόσωπα, με όχι όμως ιδιαίτερα ξεκάθαρο τρόπο ώστε να είναι ευδιάκριτο στους άλλους (π.χ. να εκφράσουν ιδιαιτέρως την αγάπη τους, να χαρίσουν αγαπημένα τους αντικείμενα τα οποία δεν αποχωριζόντουσαν δηλώνοντας πως δεν τα χρειάζονται πια κτλ). Σε περίπτωση που ο γονέας αντιληφθεί οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού του που δεν του αρέσει, σημαντικό είναι να επικοινωνήσει άμεσα με κάποιον ειδικό ώστε να τον συμβουλευτεί για το πώς μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης.

Κατσαούνη Μαρία, Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 18:44