Να βοηθήσουμε τα παιδιά να απορρίψουν την βία

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Τελευταιά όλο και συχνότερα ακούμε στις ειδήσεις για έντονες πράξεις εκδήλωσης βίας απο παιδιά , συχνά προς άλλα παιδιά ή και μαζεμένο πλήθος ενηλίκων, και μάλιστα σε ακραίο βαθμό που φτάνει τον μαζικό πυροβολισμό.Τί είναι ουσιαστικά η εκδήλωση μιας βίαιης συμπεριφοράς απο έναν ανήλικο; και γιατί το φαινόμενο συνεχώς αυξάνεται;
Η εκδήλωση βίας είναι ουσιαστικά η εκδήλωση έντονου συναισθήματος με λάθος τρόπο.Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η επιθετική συμπεριφορά "μαθαίνεται" απο πολύ νωρίς στο παιδί συχνά μέσα απο πολλές διόδους με κυρίαρχη την οικογενειακή συμπεριφορά, είτε με άμεση βία προς το παιδί είτε με έμμεση μέσω σκηνών βίας στα οποία είναι παρών (πχ κακοποίηση μητέρας απο τον πατέρα), αλλά και με εξωτερικά ερεθίσματα όπως τα computer games και η τηλεόραση.
Για αυτό και οι γονείς παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην μείωση της βίας στο παιδί και είναι αυτοί που πρωταρχικά μπορούν και πρέπει να του δείξουν ότι μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του χωρίς χρήση επιθετικής συμπεριφοράς.Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν αρχικά οτι κάθε παιδί έχει μέγιστη ανάγκη : ασφαλούς περιβάλλοντος σπιτιού και ισχυρού δεσμού αγάπης με τους γονείς , ώστε να αναπτύξουν καταρχήν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης δυνατό. Αυτό που θα σηματοδοτήσει αυτό το αίσθημα αγάπης κι εμπιστοσύνης είναι η συνεπής προσοχή και φροντίδα για το παιδί.Κι όταν λέμε συνεπής δεν εννοούμε την ενασχόληση όλη την ώρα αλλά την αποκλειστική ενασχόληση όταν αυτό γίνεται.Στις εκτός σπιτιού δραστηριότητες επιβάλλεται η εποπτεία αλλά όχι η "κρυφή παρακολούθηση". Αν αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη η ανάγκη της εποπτείας συνεχώς θα μειώνεται.
Τα παιδιά μαθαίνουν απο το παράδειγμα...

Πολλές φορές οι γονείς ενθαρρύνουν στα παιδιά επιθετικές συμπεριφορές χωρίς να το αντιλαμβάνονται.Για παράδειγμα είναι επιθυμητό απο τους γονείς ένα αγοράκι να χρησιμοποιεί σωματική δύναμη στην διεκδίκηση πραγμάτων ακόμα κι απο τους ίδιους γιατί αυτό δηλώνει την αντρική του ταυτότητα.Είναι προτιμότερο να δείξουν στο παιδί ότι μπορεί να κερδίσει ότι θέλει με ήρεμο λόγο και επιχειρήματα αντί κάποιας βίαιας συμπεριφοράς.
Τέλος η θέσπιση κανόνων πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο εντός σπιτιού κι απο μικρή ηλικία.Η τιμωρία πρέπει να είναι μικρή,συγκεκριμένη, συνήθως χρονικού ή άλλου περιορισμού και ποτέ σωματική.Ο έπαινος τήρησης των κανόνων πρέπει να είναι ισχυρός,συνεπής και ποτέ υπερβολικός γιατί τότε μετατρέπεται σε "εξαγορά" μιας καλής συμπεριφοράς.
Με όλα αυτά μαθαίνουμε στα παιδιά τις αξίες του σεβασμόυ του άλλου, της ειλικρίνειας και της αλληλεπίδρασης μεταξυ των μελών μιας ομάδας.
Αν παρόλα αυτά βλέπουμε στο σπίτι μας εκφράσεις βίας απο το παιδί ή έντονου θυμού που δεν μας φαίνονται φυσιολογικές , πρέπει απαραιτήτως να επισκεφθούμε ψυχολόγο άμεσα με την παρατήρηση του φαινομένου ώστε να προλάβουμε την αρνητική για το παιδί εξέλιξη του.

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 09:56