Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το παιδί που πίστευε πως ευθυνόταν για την 11η Σεπτεμβρίου

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό The Psychologist (vol 26 no 9), δυο ερευνητές στο Λονδίνο παρουσίασαν μια περίπτωση ενός δεκάχρονου παιδιού το οποίο έπασχε από το σύνδρομο Τουρέτ, (μια κληρονομική  νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά από την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ)  και από ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή. Το παιδί αυτό πίστευε ότι ευθυνόταν για το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια τελετουργική του συνήθεια.

Το μικρό αγόρι ήταν ένα ευχάριστο και πολύ συμπαθητικό παιδί, με καλή σχολική επίδοση. Ένα χρόνο πριν το συμβάν της 11/9 το παιδί διαγνώστηκε με τα παραπάνω σύνδρομα καθώς παρουσίασε έντονες συμπεριφορές όπως υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο ματιών, κραυγές και μη ελεγχόμενα κινητικά τικ, συμπτώματα δηλαδή του συνδρόμου Τουρέτ. Επιπλέον, παρουσίασε μη ελεγχόμενες ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, δυσφορικές παρορμήσεις και προβλήματα συγκέντρωσης.

Δυο εβδομάδες μετά την 11/9, οι ιατροί που παρακολουθούσαν το δεκάχρονο παιδί διαπίστωσαν.....

....... πως ο μικρός είχε παρουσιάσει έντονα ενοχικά συναισθήματα, υπερβολικό άγχος και αύξηση των τικ του, προερχόμενα από την έντονη πεποίθηση του πως ευθυνόταν για το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς απέτυχε να περπατήσει πάνω σε ένα συγκεκριμένο λευκό σημάδι στον δρόμο.  Αυτή η συμπεριφορά ήταν μια από τις πολλές ψυχαναγκαστικές τελετουργικές συμπεριφορές που είχε αναπτύξει το τελευταίο χρόνο. Άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές ήταν το άγγιγμα λεπίδων για να δει πόσο κοφτερά είναι τα μαχαίρια και η τοποθέτηση του χεριού του στον ατμό για να δει εάν όντως έχει βράσει το νερό. Το υπερβολικό άγχος για την ολοκλήρωση και εκτέλεση των ψυχαναγκασμών προκαλεί ψυχική εξουθένωση στα άτομα που πάσχουν από την ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή. Η φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από ψυχολόγους οδήγησε το παιδί στο να αντιληφθεί ότι δεν ήταν υπαίτιος για το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, οι ερευνητές θέλησαν να δείξουν πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα και οι καταστροφές μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε ευάλωτα ψυχικά άτομα, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται μίλια μακριά και δεν έχουν άμεσες συνέπειες από το συμβάν.  Μόνο ο χρόνος θα μπορέσει να δείξει την πραγματική έκταση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων των τρομοκρατικών χτυπημάτων. 

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Ιουνίου 2015 08:41