Το παιδί μου δεν τρώει…

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 Ένα κοινό πρόβλημα που λίγο πολύ όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους είναι αυτό της διατροφής. Πολλά παιδιά δεν είναι αυτό που λέμε ¨εύκολα¨ στο φαγητό. Ανά διαστήματα κάποια στιγμή στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού θα εκδηλωθεί  κάποια άρνηση στην πρόσληψη τροφής.  Αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν θα θέλει να τρώει συγκεκριμένες τροφές ή θα είναι επιλεκτικό ως προς την υφή της τροφής, την ποσότητα κτλ. Η άρνηση αυτή δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς καθώς είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού. Τι μπορεί όμως να κάνει ο γονέας;

Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο γονέας είναι να σιγουρευτεί ότι δεν πρόκειται για οργανικό πρόβλημα! Εάν το παιδί δείχνει σημάδια ότι πονάει ή ότι έχει πρόβλημα στην κατάποση, κάνει εμετούς, έχει απώλεια βάρους κτλ θα πρέπει να επισκεφτεί τον παιδίατρο, ο οποίος θα παραπέμψει το παιδί σε κάποια άλλη ειδικότητα ιατρού ανάλογα με το περιστατικό και εφόσον κάτι τι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνει ο γονέας. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές:

  • Κάντε τη διαδικασία του φαγητού ευχάριστη για το παιδί.......
Μην του επιβάλετε με φωνές και απειλές να φάει. Αντίθετα ζητήστε του να λάβει μέρος στη προετοιμασία του φαγητού. Αφήστε το να σερβίρει στο πιάτο του την μερίδα του, να ανακατέψει την κρέμα του, να πλύνει το μήλο του ή να ξεφλουδίσει την μπανάνα του.
  • Μην βάζετε το παιδί να τρώει μπροστά στη τηλεόραση αλλά καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι.
  • Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα φαγητού και αποφύγετε αρνητικά σχόλια εάν το παιδί δεν φάει όλο το φαγητό του. Μόλις τελειώσει μαζέψτε απλά το πιάτο του. Έτσι αποφεύγετε να συνδυάσει το παιδί το φαγητό με γκρίνια και αρνητικό κλίμα.
  • Επιβραβεύστε το παιδί σας για την προσπάθεια του.
  • Το παιδί χρειάζεται να δοκιμάσει μια νέα τροφή γύρω στις 10 φορές μέχρι να την συνηθίσει.
  • Μην παρακαλάτε το παιδί να φάει και μην το δωροδοκείτε!
  • Αποφύγετε τα πολλά υγρά τα οποία μειώνουν την πείνα του παιδιού. Τα παιδιά που πίνουν πολλούς χυμούς , τσάι και γενικά υγρά αισθάνονται το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να μην θέλουν να φάνε.
  • Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
  • Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 18:01