Παιδική κατάθλιψη-πόσο διαφέρει η κλινική της εικόνα από αυτή των ενηλίκων;

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Η εικόνα της κατάθλιψης στα παιδιά διαφέρει από αυτή των ενηλίκων. Τα συμπτώματα, ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο εκδηλώνονται και με διαφορετικό τρόπο και συμπεριφορά.

Στην βρεφική ηλικία το μωρό εκδηλώνει σημάδια ατονίας, μειωμένη κινητικότητας και αισθητηριακή άρνηση. Το βρέφος δεν κοιτάει, δεν εξερευνεί τον χώρο, δεν μυρίζει, δεν ακούει, γενικά δεν δείχνει ενδιαφέρον προς το περιβάλλον. Κάνει επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Σε γενικές γραμμές διατηρεί μια στάση απόσυρσης, απάθειας και φτωχής επικοινωνίας με το περιβάλλον του αλλά και με τα άτομα γύρω του. Η αϋπνία και η ανορεξία είναι επίσης συμπτώματα καταθλιπτικής διάθεσης στα βρέφη. Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στα βρέφη, το οποίο προέρχεται από τον αποχωρισμό του από την μητέρα του, μπορεί να διαρκέσει λίγους μήνες εάν βρεθεί μητρικό υποκατάστατο μεταξύ του 3ου και 5ου μήνα. Εάν όχι η κατάσταση του βρέφους επιδεινώνεται και οδηγεί σε ψυχικό μαρασμό.

Στην προσχολική ηλικία, η εικόνα διαφοροποιείται λίγο καθώς το παιδί εκδηλώνει έντονα άγχος αποχωρισμού, φοβίες και απόσυρση από το παιχνίδι. Οι διαταραχές στον ύπνο, την όρεξη αλλά και η απάθεια είναι συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται και στο στάδιο προσχολικής ηλικίας. Επιπλέον,  πολλές φορές το παιδί εκδηλώνει σωματικά συμπτώματα και παραπονιέται και πόνους, όπως κοιλόπονοι, πονοκέφαλοι κτλ.    

Τέλος, στην σχολική πλέον ηλικία, η παιδική κατάθλιψη εκδηλώνεται με αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού. Υπάρχει έκπτωση σχολικών επιδόσεων, απόσυρση από τις παρέες, απομόνωση και το παιδί δεν λαμβάνει ευχαρίστηση από το παιχνίδι όπως λάμβανε. Διαταραχές στον ύπνο, στην όρεξη, σωματικά συμπτώματα, μειωμένη συγκέντρωση, κόπωση, έκπτωση μνήμης και αρνητικές σκέψεις είναι επίσης συμπτώματα κατάθλιψης. Το παιδί έχει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, κάνει αρνητική αυτοκριτική και πολύ συχνά υποτιμάει τον εαυτό του και τις ικανότητες του. Αισθάνεται ότι είναι ανεπιθύμητο και μη αγαπητό. Τα παραπάνω πολλές φορές οδηγούν το παιδί στο να εκδηλώσει αυτοκτονικό ιδεασμό, ενώ στην εφηβεία παρουσιάζονται και απόπειρες. Τέλος, συχνές είναι και οι εκρήξεις θυμού, η ανυπακοή και η ευερεθιστικότητα. 

Κατσαούνη Μαρία, Ψυχολόγος Υγείας 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Ιουνίου 2015 08:38