Το σύνδρομο του «Μπαμπά της Κυριακής»

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Στις μέρες μας έχουν αυξηθεί τα διαζύγια και πολλά είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τον ένα γονέα, βλέποντας τον άλλον ανά τακτά διαστήματα. Το πιο σύνηθες είναι μετά από ένα διαζύγιο, τα παιδιά της οικογένειας να διαμένουν με την μητέρα τους και να έχουν τακτικές συναντήσεις με τον πατέρα, ανάλογα με τι έχει οριστεί νομικά στην κάθε περίπτωση.

Συνέπεια, της παραπάνω κατάστασης πολλές φορές είναι το σύνδρομο του «Μπαμπά της Κυριακής», κατά το οποίο ο ένας γονέας, συνήθως η μητέρα, η οποία ζει με τα παιδιά, είναι υπεύθυνος και αναλαμβάνει καθημερινές υποχρεώσεις, διάβασμα, εξωσχολικές δραστηριότητες, φροντιστήρια κτλ, ενώ ο άλλος, συνήθως ο μπαμπάς, αναλαμβάνει τον ρόλο του διασκεδαστή. Λόγω περιορισμένων επαφών με τα παιδιά, ο πατέρας φροντίζει τον χρόνο που έχει μαζί τους να τον αξιολογήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσουν τα παιδιά ευχάριστα, και στο λίγο χρόνο που θα τα δει-κυρίως Σαββατοκύριακα, όπου τα παιδιά δεν έχουν πολλές υποχρεώσεις- να πάνε βόλτες, να κάνουν διαφορετικά και ξεχωριστά πράγματα, δραστηριότητες χαλάρωσης και διασκέδασης.

Εν αντιθέσει, η μητέρα η οποία είναι και ο κύριος φροντιστής των παιδιών αναλώνεται κυρίως στο να τους υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις τους, κάτι που την βάζει σε ένα ρόλο αυταρχικού γονέα, όχι και τόσο ευχάριστου.

Είναι σημαντικό, το παραπάνω φαινόμενο να αποφεύγεται, ώστε να υπάρχει εξισορρόπηση διασκέδασης, παιχνιδιού και υποχρεώσεων και από τους δυο γονείς. Και οι δυο γονείς, θα πρέπει να είναι σε θέση τόσο να περάσουν ευχάριστα με τα παιδιά, όσο και να είναι παρόντες και να συμβάλλουν ενεργά στις υποχρεώσεις και καθήκοντα των παιδιών. Είναι ιδιαίτερα λειτουργικό αλλά και απαραίτητο, οι γονείς να ασχολούνται εξίσου με όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών τους, χωρίς να επικεντρώνονται μόνο σε έναν τομέα και να είναι απόντες σε άλλους.

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Ιουνίου 2015 08:41