Τι όνειρα βλέπουν τα παιδιά

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα όνειρα παρέχουν πληροφορίες τις οποίες αποκρυπτογραφώντας τα στοιχεία τους δίνουν μια εικόνα για το συνειδητό και το ασυνείδητο του ανθρώπινου ψυχισμού. Τα όνειρα διαρκούν περίπου δυο ώρες συνολικά και συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τουλάχιστον πέντε φορές την βραδιά. Τι βλέπουν όμως τα παιδιά στον ύπνο τους;

Έρευνες έχουν δείξει πως τα όνειρα που βλέπουν τα παιδιά είναι κατά το 25% τρομακτικά! Συνήθως περιλαμβάνουν κλέφτες, γριές, γέρους και άγρια ζώα. Στις μικρές ηλικίες τα όνειρα είναι πολύ έντονα για το παιδί και το παιδί παραμένει θεατής σε αυτά. Μεγαλώνοντας το περιεχόμενο των ονείρων αλλάζει και τα παιδιά βλέπουν πράγματα που επιθυμούν. Τα κορίτσια έχουν την τάση να βλέπουν πιο συχνά όνειρα με εκδρομές, ταξίδια, φαγητό, διασκέδαση, ενώ τα αγόρια βλέπουν δικά τους επιτεύγματα και περιπέτειες με δράση στις οποίες συμμετέχουν με ιδιαίτερο θάρρος! Τα όνειρα με ληστές παραμένουν αυξημένα κυρίως στα αγόρια εν αντιθέσει με τα κορίτσια στων οποίων τα όνειρα φθίνουν.

Στην ηλικία 14-18 ετών τα πιο συχνά όνειρα των παιδιών είναι το πέταγμα, η πτώση, και γενικά υπάρχει αύξηση στα κιναισθητικά όνειρα.

Σε γενικές γραμμές τα όνειρα των παιδιών έχουν να κάνουν με ανάγκες και επιθυμίες τους πέρα από φόβους. Τα φτωχά παιδιά δηλώνουν πως ονειρεύονται πολύ συχνά παιχνίδια. Το περιεχόμενο των ονείρων επίσης επηρεάζεται από τα βιώματα των παιδιών, το περιβάλλον τους, τις συνθήκες ζωής τους αλλά και από την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. 

©Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 06:51