Εφηβεία και πρόληψη σεξουαλικής κακοποίησης

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Δυστυχώς έρευνες έχουν δείξει ότι το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης έχει υψηλά ποσοστά. Τουλάχιστον το 7% των γυναικών και 3% των ανδρών δηλώνουν ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά την παιδική ηλικία. Σε άλλη έρευνα στον Καναδά φάνηκε ότι το 1/3 των ανδρών και πάνω από το 50% των γυναικών δήλωσαν ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, με την πλειοψηφία να είναι κάτω των 18 ετών όταν κακοποιήθηκαν. Αυξημένα είναι και τα ποσοστά των εφήβων οι οποίοι κακοποιούν σεξουαλικά άλλα παιδιά ή άλλους έφηβους.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους και να ενημερώνουν και τα παιδιά τους. Τα παιδιά στην εφηβεία έχει ήδη αρχίσει να τους απασχολεί η σεξουαλικότητα τους και έχουν αρχίσει να συνάπτουν σχέσεις με το άλλο φύλλο. Πολλές φορές είναι εύκολο σε αυτή την ευάλωτη ηλικία να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ακόμα και από τους συντρόφους του ή συμμαθητές τους. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν συμβεί στα σχολεία με έφηβες θύματα συμμαθητών τους, οι οποίοι τις κακοποίησαν, μαγνητοσκοπώντας το γεγονός με τα κινητά τους. Οι παγίδες του διαδικτύου είναι επίσης πολλές. Οι έφηβοι δεν θα πρέπει να εμπιστεύονται ή συναντιούνται με άτομα που έχουν γνωρίσει στο διαδίκτυο. Επιπλέον οι έφηβοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

·         Να αποφεύγουν να βρίσκονται σε απομονωμένα μέρη και τοποθεσίες με άτομα που δεν γνωρίζουν καλά ή άτομα που δεν εμπιστεύονται.

·         Να μην παρασύρονται από άτομα της παρέας εάν τα ίδια δεν συμφωνούν.

·         Όταν βγαίνουν ραντεβού να μην πίνουν πολύ.

·         Εάν δεν νιώθουν άνετα σε οποιαδήποτε κατάσταση να φεύγουν.

·         Να μην ενδίδουν σε σεξουαλικές πιέσεις του συντρόφου τους.

·         Να μην υποκύπτουν σε πιθανούς εκβιασμούς και απειλές (π.χ. δημοσίευση φωτογραφιών ή αρνητικές φήμες)

·         Εάν συμβεί κάτι από τα παραπάνω να μιλήσουν στους γονείς τους.

$1·         Όταν κυκλοφορούν έξω μόνοι τους να παρατηρούν τους ανθρώπους γύρω τους, να μην φοράνε ακουστικά καθώς αυτό τους αποσπά την προσοχή, και να προτιμάνε μέρη με κόσμο. Εάν πιστεύουν ότι κάποιος τους παρακολουθεί να μείνουν κοντά σε κόσμο ή να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον.

·         Να μην πλησιάζουν αυτοκίνητα για να δώσουν πληροφορίες για κάποια κατεύθυνση.

Σε γενικές γραμμές οι έφηβοι θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι, ενήμεροι για τους κινδύνους, να μην θεωρούν ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στους άλλους και κυρίως να μην φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους.

©Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:56