Πως ξέρω εάν μεγαλώνω ένα ψυχικά υγιές παιδί;

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν κάνουν το καλύτερο δυνατό για το παιδί τους και εάν αυτό είναι ευτυχισμένο και ψυχικά υγιές. Η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού αφορά όλους τους γονείς κοιτάζοντας να καλύπτουν τις συναισθηματικές του ανάγκες, αν και πολλές φορές δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον χειρισμό κάποιων καταστάσεων. Παρακάτω ακολουθούν οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί, τις οποίες αν φροντίσει ο γονέας να καλύψει, τότε το παιδάκι του θα είναι ευτυχισμένο και θα περιοριστούν τα ψυχολογικά προβλήματα....

Σύμφωνα λοιπόν με τον Τσιάντη και τους συνεργάτες του (1986) βασικές ανάγκες του παιδιού είναι:

·         Η ανάγκη της αγάπης. Το παιδί έχει ανάγκη να αισθάνεται αγαπητό και να εισπράττει την αγάπη και το ενδιαφέρον τόσο των γονιών του όσο και των συγγενικών του προσώπων. Η μητρική αλλά και πατρική αγάπη θα πρέπει να προσφέρεται απλόχερα και άνευ όρων.

·         Ανάγκη για ασφάλεια. Το αίσθημα της ασφάλειας μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία του παιδιού. Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο και βασικότερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια, σταθερότητα και ζεστασιά.

·         Ανάγκη για όρια. Τα όρια είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού! Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια, αν και πολλοί  γονείς λανθασμένα θεωρούν  ότι το να περιορίζουν το παιδί τους θα τα κάνει δυστυχισμένα. Το παιδί αντιλαμβάνεται τον ρόλο των ορίων μέσα και έξω από το οικογενειακό πλαίσιο και όσο νωρίτερα τεθούν τόσο καλύτερα θα μπορέσει να τα αποδεχθεί.

·         Ανάγκη του ανήκειν. Το παιδί έχει ανάγκη να αισθάνεται αποδεκτό και να ανήκει σε κάποια ομάδα, να συνυπάρχει δηλαδή με συνομήλικους του και να κοινωνικοποιείται.

·         Ανάγκη για νέες εμπειρίες. Βοηθήστε το παιδί σας να εξερευνήσει τον κόσμο αποκτώντας νέες εμπειρίες, χτίζοντας έτσι και την αυτοπεποίθηση του. Η επαφή και η επικοινωνία με άλλα άτομα, παιχνίδι, ανακαλύψεις κτλ θα το βοηθήσει να αναπτύξει νέες ικανότητες και δεξιότητες.

·         Ανάγκη για υποστήριξη. Το παιδί χρειάζεται να γνωρίζει ότι περιβάλλεται από άτομα που θα το βοηθήσουν, θα το στηρίξουν και θα επιβραβεύσουν την κάθε του προσπάθεια.

·         Ανάγκη για υπευθυνότητα, αναγνώριση και παραδοχή. Δίνοτας ελευθερία στο παιδί και αναθέτοντας του να πάρει πρωτοβουλίες, χτίζει την υπευθυνότητα του. Η αναγνώριση και η παραδοχή το ενθαρρύνει στην κάθε του προσπάθεια.

·         Τέλος, βασική ανάγκη είναι και αυτή της ικανοποίησης του ελέγχου των ενστικτωδών του ενορμήσεων. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσει το παιδί την ύπαρξη τους και σε δεύτερη φάση να μπορέσει να ελέγξει τις ενορμήσεις του αυτές.

© Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 07:01