Εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία μια κοινή ανησυχία των γονέων είναι τι δραστηριότητες θα ξεκινήσει το παιδί τους, που θα το γράψουν κτλ. Το βασικό είναι να ρωτάμε το παιδί μας τι το ενδιαφέρει, τι του αρέσει περισσότερο ώστε να διασκεδάζει εκεί που πάει, και όχι τόσο να ακολουθούμε το που έχει κλίση. Μπορεί το κοριτσάκι μας να μην χορεύει τόσο καλά ή να μην έχει κλίση στη ζωγραφική, αλλά εφόσον το έχει επιλέξει, διασκεδάζει και περνάει ευχάριστα αξίζει να το δοκιμάσει. Εξάλλου ότι κάνει το παιδί μας είναι τρόπος έκφρασης.

Το ίδιο ισχύει και με τα αθλήματα. Καλό είναι τα παιδιά να υιοθετούν από μικρά ένα τέτοιο τρόπο ζωής. Ας τα αφήσουμε όμως να επιλέξουν αυτά το άθλημα που τους αρέσει περισσότερο. Πολλοί γονείς βλέπουν τα παιδιά τους σαν δική τους προέκταση και επιλέγουν να τα στείλουν εκεί που οι ίδιοι θα επέλεγαν. Κάτι τέτοιο όμως εάν δεν βρίσκει σύμφωνο το παιδί δεν θα έχει αποτέλεσμα. Δεν θα πρέπει λοιπόν, να καταπιέζουμε το παιδί με τα δικά μας θέλω. Μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας να επιλέξει από αυτά που είναι εφικτά και προσιτά, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντρέχουν στην επιλογή της εξωσχολικής δραστηριότητας όπως π.χ. οικονομικοί, απόστασης, διαθέσιμου χρόνου κτλ. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να πνίγουμε τα παιδιά μας με τα πρέπει… «πρέπει» να πας Αγγλικά, «πρέπει» να πας μπάσκετ κτλ.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να υπερφορτώνουμε το πρόγραμμα των παιδιών με εξωσχολικές δραστηριότητες, οι οποίες καταλήγουν να κουράζουν το παιδί αλλά και τους γονείς, τους στερούν από τον κοινό τους χρόνο, στερούν από το παιδί το παιχνίδι και η μέρα του καταλήγει να  είναι γεμάτη υποχρεώσεις. Ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να περνάμε χρόνο με το παιδί μας παίζοντας, κάνοντας πράγματα μαζί εκτός σπιτιού, συζητώντας, αλλά και χαλαρώνοντας στο σπίτι.

©Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 07:04