Η χρήση αλκοόλ στην εφηβεία

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ανησυχητικά είναι τα στατιστικά δεδομένα στην Ελλάδα με τα Ελληνόπουλα να καταναλώνουν αλκοόλ από πολύ μικρή ηλικία και αλόγιστη χρήση, φτάνοντας πολλές φορές σε κατάσταση οξείας μέθης με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία τους.

Πιο συγκεκριμένα έρευνα έδειξε πως ο μέσος όρος πρώτης κατανάλωσης αλκοόλ στην Ελλάδα είναι τα 10 έτη! Το 94,2% των Ελληνόπουλων έχουν καταναλώσει αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά μεταξύ 13-18 ετών, ενώ ένας στους επτά εφήβους καταναλώνουν αλκοόλ με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, το 17% δηλώνουν ότι έχουν φτάσει σε κατάσταση οξείας μέθης τουλάχιστον 3 φορές.

Η κατάσταση οξείας μέθης είναι κάτι το οποίο υποτιμάται από τους νέους, οι οποίοι θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί σε αυτούς, ότι αντέχουν το ποτό ή ότι μπορούν να ελέγξουν την κατανάλωση του. Δεν είναι λίγα όμως τα περιστατικά που καταλήγουν να νοσηλεύονται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στα νοσοκομεία, σε κατάσταση κωματώδους κατάστασης. Ακόμα όμως και αν δεν καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο, παρουσιάζουν απώλεια μνήμης, αστάθεια, τάση για έμετο, δυσκολία στην ομιλία, επιβράδυνση αντιδράσεων κτλ, ως επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης.

Χαρακτηριστικό της εφηβείας είναι ο νέος να θεωρεί πως είναι άτρωτος, να υπερτιμάει τις δυνατότητες και ικανότητες του, να αισθάνεται ισχυρός και να θεωρεί πως τα άσχημα δεν θα συμβούν σε αυτόν, υποτιμώντας συνήθως τον κίνδυνο των καταστάσεων. Έτσι φτάνουν στο σημείο να καταναλώνουν αλόγιστα αλκοόλ και έπειτα να επιδίδονται σε επικίνδυνες για την υγεία τους και την σωματική τους ακεραιότητα συμπεριφορές, όπως είναι η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η εμπλοκή τους σε καυγάδες ή παραβατικές συμπεριφορές, η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και πολλά άλλα.

Η σωστή ενημέρωση, η στήριξη από τους γονείς, η καλή επικοινωνία και σχέση με τον έφηβο είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, οι οποίοι συμβάλλουν στην  αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ. Επιπλέον, πιο επιρρεπείς φαίνεται να είναι οι νέοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με προβληματικές ενδοοικογενειακές σχέσεις και με έλλειψη ορίων από το σπίτι.

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)