Διαταραχές ύπνου στα παιδιά.

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικές. Μη ποιοτικός ή ελλιπής ύπνος έχει συνδεθεί με προβλήματα στην ψυχική υγεία του ατόμου. Από τις πρώτες μέρες ζωής ενός βρέφους σημαντικό ρόλο παίζει ο ύπνος και η διατροφή του μωρού. Αρχικά ένα βρέφος κοιμάται περίπου 16 ώρες το 24ωρο, στους 12 μήνες ο ύπνος μειώνεται στις 12 ώρες (με πιθανές διακυμάνσεις), ενώ στην ηλικία των 11-12 το παιδί κοιμάται περίπου 8 ώρες. Όσο μικρότερο δηλαδή το παιδί τόσο μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο έχει.

Οι διαταραχές στον ύπνο διακρίνονται σε δυσυπνίες και παραϋπνίες. Οι δυσυπνίες σχετίζονται με την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου και τα αίτια είναι ψυχολογικής φύσεως. Έτσι π.χ. ένα παιδάκι μπορεί να παρουσιάζει δυσκολία έλευσης ύπνου, αϋπνίες ή υπερυπνίες  και διαταραχές στον κύκλο του ύπνου. Οι φοβίες είναι πολλές φορές αιτία αϋπνίας, κυρίως στα μικρότερα παιδάκια. Το 14% των παιδιών ηλικίας 3 ετών παρουσιάζουν προβλήματα αϋπνίας. Βέβαια, στα νήπια, αιτία αϋπνίας είναι πολλές φορές η ακατάλληλη διαχείριση του ύπνου από τους γονείς και η διευθέτηση των συνηθειών του ύπνου του παιδιού τους. Μόλις το παιδί μπαίνει σε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου τότε μπορεί να έχει καλό ύπνο...

 

Οι υπερυπνίες από την άλλη μεριά σχετίζονται με υπερβολική υπνηλία και νυσταλέα κατάσταση κατά την διάρκεια της μέρας ή ακόμα και προσβολές ύπνου μες τη μέρα. Παρουσιάζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία.

Οι παραϋπνίες αφορούν σε μη φυσιολογική συμπεριφορά του παιδιού κατά την διάρκεια του ύπνου. Η υπνοβασία κατά την οποία το παιδί σηκώνεται από το κρεβάτι και έχει μειωμένη αντίληψη του περιβάλλοντος και των κινητικών του δεξιοτήτων, παρουσιάζεται σε συχνότητα 10-30% στα παιδιά. Ο ενύπνιος τρόμος αφορά σε αιφνίδιες αφυπνίσεις του παιδιού, τα οποία συνοδεύονται από φωνές, φόβο, πανικό, έντονη διέγερση και κινητικότητα του παιδιού. Τα επεισόδια διαρκούν 1-10 λεπτά και οι γονείς συνήθως δεν καταφέρνουν να ηρεμήσουν το παιδί, ενώ το ίδιο το παιδί αργότερα δεν θυμάται το επεισόδιο. Τέλος, στις παραϋπνίες συμπεριλαμβάνονται και οι εφιάλτες, συνοδευόμενοι από έντονο φόβο.

Σε περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν ότι το παιδί τους δεν κοιμάται καλά, δεν λαμβάνει επαρκή ύπνο, την επομένη το παιδί είναι κουρασμένο και νυστάζει, ή εάν το παιδί εμφανίζει συχνά οποιαδήποτε μορφή παραϋπνίας (εφιάλτες, τρόμο, υπνοβασία), θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ώστε να αποκατασταθεί ο ύπνος του παιδιού, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία του παιδιού. Ο διαταραγμένος ύπνος θα παρατηρήσουν και οι ίδιοι οι γονείς πως έχει επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της ζωής και καθημερινότητας του παιδιού, όπως η διάθεση του, το παιδί γίνεται πιο γκρινιάρικό, έχει μειωμένη ενέργεια, παρουσιάζει αδυναμία στην μνήμη και την μάθηση, υπάρχει αυξημένος εκνευρισμός λόγω αδυναμίας ξεκούρασης κτλ. Επομένως, λύνοντας το πρόβλημα του ύπνου του παιδιού, επέρχεται γενική βελτίωση.

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 17:38