Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η βία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

 

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν πλέον αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα διαδικτυακά παιχνίδια τα οποία ο χρήστης παίζει online μόνος του ή συνδεδεμένος στο πλαίσιο μιας ομάδας. Σε οποιαδήποτε συσκευή και αν παίζονται (pc games, play station, online κτλ) οι επιπτώσεις ενός βίαιού παιχνιδιού είναι οι ίδιες. Ανησυχητικό είναι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός παιδιών και εφήβων που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, η αυξανόμενη διάρκεια ωρών που τα άτομα αυτά περνούν χρόνο μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας και φυσικά τα κρούσματα διαδικτυακού εθισμού τα οποία παρατηρούνται. Επιπλέον, στις μέρες μας όλο και νεαρότερης ηλικίας παιδιά ασχολούνται με τα παιχνίδια αυτά.

Τα περισσότερα από αυτά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αφορούν και εμπεριέχουν βίαιο υλικό σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Οι πρωταγωνιστές συνήθως είναι φανταστικά πρόσωπα, ιστορικά ή προσωποποιημένα πλάσματα. Το παιδί ή έφηβος καλείται να «νικήσει» τους εχθρούς ώστε να περάσει στο επόμενο επίπεδο, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ήρωα. Ο παίκτης χρησιμοποιεί βία για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του. Αυτή η βία συνήθως ταυτίζεται με το φόνο του αντιπάλου. Η βία σε αυτά τα παιχνίδια είναι κάτι αυτονόητο και θεμιτό στο πλαίσιο του παιχνιδιού, είναι ανώδυνη και αυτή η υπερπροβολή στην βία κάνει τον παίκτη αδιάφορο προς αυτή. Δεν του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Εξ’άλλου αυτός είναι ο σκοπός του παιχνιδιού...

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια έχει φανεί ότι επιδρούν στον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά και κατ΄επέκταση και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται. Τα παιδιά βλέπουν ότι με τη χρήση της βίας ο ήρωας τους γίνεται καλύτερος και πιο δυνατός. Ταυτίζονται με αυτό! Μιμούνται τον ήρωα…. Η παραβατική συμπεριφορά είναι συνδεδεμένη με την υπερβολική έκθεση του παιδιού στην βία. Επιπλέον, το παιδί ή έφηβος απομονώνεται από τους φίλους του και ζει στην εικονική του πραγματικότητα.

Θα πρέπει λοιπόν σαν γονείς να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των παιχνιδιών που παίζουν τα παιδιά μας. Συμπεριφορές όπως ο διαταραγμένος ύπνος, συχνοί πονοκέφαλοι, παραμέληση φαγητού και προσωπικής υγιεινής, απομόνωση από παρέες και ευερεθιστότητα θα πρέπει να μας θορυβήσουν και να ζητήσουμε την στήριξη κάποιου ειδικού.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:25