Πως συμπαραστεκόμαστε στους φόβους του παιδιού μας

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο όλα τα παιδιά θα βιώσουν στη ζωή τους, άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση του παιδιού σε κάποια κατάσταση, γεγονός, αντικείμενο, ζώο ή άνθρωπο το οποίο εκλαμβάνει ως απειλή. Όταν μιλάμε για παιδικούς φόβους τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και πως πρέπει να αντιδράσουν; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές.

 

·Σεβόμαστε το συναίσθημα του. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μας εμπιστεύεται. Δείχνουμε σεβασμό στο φόβο του όσο παράλογος κι αν μας φαίνεται. Δεν υποτιμάμε τον φόβο του , ούτε κατακρίνουμε το παιδί με κουβέντες όπως “Καλά, είναι δυνατόν να φοβάσαι κάτι τέτοιο;;”

 

·Δεν χαρακτηρίζουμε το παιδί π.χ. “Έλα, μην είσαι φοβητσιάρης!'

 

·Ακούμε! Ακούμε το παιδί όταν μας μιλάει για τους φόβους του. Το ρωτάμε “τι φοβάσαι πιο πολύ;” ή “τι σε φοβίζει πιο πολύ στο σκύλο; το μέγεθος του, το γαυγισμά του; φοβάσαι μήπως σε δαγκώσει; οι απότομες κινήσεις του; φοβάσαι μήπως πηδήξει πάνω σου για παιχνίδια;”

 

·Αποδεχόμαστε και κατανοούμε. Χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως “Καταλαβαίνω οτι φοβάσαι! Αυτός ο σκύλος γαβγίζει πολύ δυνατά!” Δεν μπαίνουμε απαραίτητα στην διαδικασία να το “γιατρέψουμε' αλλά να του δείξουμε οτι δεν είναι μόνο του, οτι του συμπαραστεκόμαστε στον φόβο του και κατανοούμε το πως αισθάνεται.

 

·Μιλάμε στο παιδί για τα δικά μας βιώματα. Με αυτό τον τρόπο αποδραματοποιούμε την κατάσταση. Το να μιλήσουμε στο παιδί για έναν δικό μας φόβο τον οποίο δεν τον έχει το παιδί, το κάνει να αισθάνεται πιο δυνατό και συνειδητοποιεί πως ο καθένας έχει του δικούς του φόβους, οι οποίοι στον άλλον μπορεί να φανούν μικροί...

 

 

·Δίνουμε στο παιδί πληροφορίες για το φοβικό αντικείμενο ή κατάσταση. Η ενημέρωση καθησυχάζει. Το παιδί συλλέγει πληροφορίες και βλέπει πιο ρεαλιστικά τον φόβο του χωρίς να τον διογκώνει.

 

·Βρίσκουμε μαζί με το παιδί πιθανές λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης. Δεν επιβάλουμε στο παιδί την λύση π.χ. “πήγαινε να χαϊδέψεις το σκύλο!” . Ο καταναγκασμός γεννάει φόβο! Αντίθετα δίνουμε στο παιδί ένα καλό κίνητρο για να ξεπεράσει το φόβο του.

Κατσαούνη Μαρία

Ψυχολόγος Υγείας (MSc)