Παιδί με άγχος

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ειδικά τις μέρες έναρξης των σχολείων, τα παιδιά εκφράζουν συχνά μια άρνηση στο να ακολουθήσουν τόσο το πρόγραμμα του σχολείου, όσο και γενικότερα τις υποχρεώσεις της νέας σχολικής χρονιάς. Εκφράσεις όπως «μαμά δεν θέλω να πάω σχολείο, πονάει η κοιλιά μου» κι άλλες τέτοιες παρόμοιες , είναι πολύ συχνές. Είναι οι στιγμές....

... που ο γονιός δημιουργεί φασαρίες με το παιδί και ουσιαστικά μεγαλώνει το πρόβλημα. Υπάρχουν όμως βασικά πράγματα, που εάν υιοθετηθούν σαν συμπεριφορά, μπορούν να βοηθήσουν:

1.    Σταματήστε να καθησυχάζετε το παιδί σας. Το παιδί σας ανησυχεί και εσείς γνωρίζοντας ότι δεν είναι τίποτα (για εσάς) σοβαρό, του λέτε απλά «δεν είναι τίποτα το σχολείο, είναι κάτι που έγινε και πέρσι και θα γίνεται και όλοι μας πήγαμε». Το παιδί σας όμως δείχνει να μην ακούει καν τι του λέτε. Εσείς το εκλαμβάνετε ως αδιαφορία και ξεκινά ο καυγάς. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Το παιδί σας θέλει απεγνωσμένα εκείνη την στιγμή να σας ακούσει , αλλά ο εγκέφαλός του δεν του το επιτρέπει. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί απλά όταν τα επίπεδα άγχους ανέβουν στον ανθρώπινο οργανισμό , συντελείται εντός μας μια ταχεία έκρηξη χημικών αντιδράσεων , με σκοπό την επιβίωση μας. Ανάμεσα στα πολλά που συντελούνται εκείνη την στιγμή στον οργανισμό μας , είναι ότι ο προμετωπιαίος φλοιός (η έδρα της λογικής του εγκεφάλου μας) μπαίνει σε κατάσταση αναμονής , και τα ηνία στην συμπεριφορά μας αναλαμβάνει το συναισθηματικό μέρος. Με άλλα λόγια το παιδί εκείνη την στιγμή δεν μπορεί «οργανικά» να ακούσει τα λογικά μας επιχειρήματα Τι μπορούμε να κάνουμε: α) να «παγώσουμε» την στιγμή. Να κάνουμε μια παύση στην αντίδραση του παιδιού και να πάρουμε μαζί του μερικές βαθιές ανάσες. β) να δείξουμε ότι συμπάσχουμε γ) να επαναξιολογήσουμε μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές αλλά και τις επιπτώσεις τους και δ) και ίσως πιο σημαντικό να αποβάλλετε την δική σας ενοχή για το πόσο καλός γονέας είστε.

2.    Επισημάνετε στο παιδί γιατί το να ανησυχούμε είναι καλό. Εξηγήστε του και συνδέστε του λογικά το θέμα ανησυχίας και πρόληψης κινδύνων καθώς και άσχημων καταστάσεων. Δώστε του να καταλάβει ότι η ανησυχία μας είναι ένας μηχανισμός προστασίας μας.

3.    Αποφύγετε να μαθαίνετε στο παιδί να αποφεύγει οτιδήποτε προκαλεί άγχος. Αυτό το μόνο που θα καταφέρει είναι να αναπτύξει μια φοβική προσωπικότητα στο παιδί που θα καταλήξει να φοβάται κάθε υγιή δραστηριότητα με συνέπεια να παρουσιάσει αργότερα προβλήματα κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης των κοινωνικών του δεξιοτήτων.

Στην προσπάθεια για μια υγιή ψυχική πορεία του παιδιού σας να θυμάστε ότι αυτή καταρχήν εξαρτάται από την δική σας καλή ψυχική κατάσταση. Η οικογένεια αποτελεί ένα σύστημα που είτε θα δουλεύει συνολικά καλά, είτε όχι. Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» κομμάτια αυτού του συστήματος. Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι είστε η σημαντικότερη παρέα του παιδιού σας. Υποστηρίξτε το , καταρχήν συναισθηματικά.

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 06:51