Γονείς που μεταδίδουν το άγχος τους στα παιδιά τους.

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ένας αγχώδης γονέας μπορεί εύκολα να μεταφέρει το άγχος του στο παιδί του. Ο γονέας λειτουργεί ως μιμητικό πρότυπο ακόμα κι αν δεν το θέλει. Η υπερπροστασία και η συνεχής επιφυλακή του γονέα προς εντοπισμό πιθανών κινδύνων και απειλών, μεταφέρεται στο παιδί. Το παιδί αισθάνεται ότι είναι ευάλωτο, ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί ανα πάσα ώρα και στιγμή, αισθάνεται αφόρητη υπερένταση και ανησυχία.

Πως μεταφέρουν οι γονείς το άγχος τους στα παιδιά;

Οι γονείς που εκφράζουν συνεχώς τους δικούς τους φόβους μπροστά στο παιδί, του μεταδίδουν άγχος. Ακόμα και ο τρόπος που θα εκφραστεί ή οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσει ο γονέας μεταφέρουν και δημιουργούν σκέψεις και συναισθήματα άγχους στο παιδί.

Μια άλλη παγίδα αφορά στην αποκάλυψη υπερβολικών πληροφοριών στο παιδί. Ένα παιδί δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί προβλήματα που μπορεί να μοιράζεται ο γονέας μαζί του π.χ. οικονομικά θέματα, οικογενειακά, επαγγελματικά κτλ, με αποτέλεσμα να μπαίνει πρόωρα και ανέτοιμο στα προβλήματα της ενήλικης ζωής.

Οι υπερβολικές απαιτήσεις αλλά και οι προσδοκίες που έχει ένας γονέας από το παιδί του είναι ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο ο γονέας γεμίζει άγχος το παιδί...

Οι ανέφικτοι στόχοι και το ανικανοποίητο του γονέα δεν κινητοποιεί το παιδί όπως πολλοί πιστεύουν, αντίθετα του προκαλούν άγχος. Οι συγκρίσεις με τα άλλα παιδιά (αδέρφια, συμμαθητές κτλ) δημιουργούν επιπλέον άγχος στο παιδί καθώς μπαίνει σε μια διαδικασία συνεχούς προσπάθειας ώστε να ικανοποιήσει τον γονέα, να φάνει άξιο στα μάτια του και να λάβει την αποδοχή και τον έπαινό.

Τέλος, κάτι άλλο που προκαλεί άγχος στο παιδί από μεριάς του γονέα, είναι η έλλειψη ορίων και κανόνων. Οι υπερανεκτικοί και χαλαροί γονείς έχουν κατά κανόνα αγχώδη παιδιά, τα οποία μην μπορώντας να προσδιορίσουν το προσδοκά ο κόσμος από αυτά, γεμίζουν με άγχος και αβεβαιότητα. Αντίθετα, τα σαφή όρια δημιουργούν στο παιδί αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας. Επιπλέον, οι χαοτικές καταστάσεις στο σπίτι προκαλούν χαοτικό ψυχισμό στο παιδί.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Μαΐου 2018 07:20