Η εξουσία στα παιδιά

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ένα από τα λάθη που κάνει ένας γονέας στην προσπάθεια του να μην περιορίσει το παιδί του, είναι ότι του αφήνει πολλά περιθώρια εξουσίας. Τι σημαίνει όμως αυτό? Πολλοί γονείς φτάνουν στα γραφεία μας ανησυχώντας για την συμπεριφορά των παιδιών τους, τα ξεσπάσματα τους, την αδιαφορία τους, την χειριστική τους συμπεριφορά κτλ. Τις περισσότερες φορές αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως οι γονείς δεν είναι σε θέση να οριοθετήσουν την συμπεριφορά του παιδιού τους. Αντίθετα, τους έχουν παραχωρήσει παραπάνω εξουσία από αυτή που πρέπει και από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί ένα παιδί. Αποτέλεσμα αυτού είναι το παιδί να συγχέει τους ρόλους του κάθε μέλους της οικογένειας, να αισθάνεται ότι μπορεί να ορίζει και να παίρνει αποφάσεις για την λειτουργία της οικογένειας, τόσο σε σημαντικά άλλα και σε πιο απλά καθημερινά θέματα.

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε παιδιά τα οποία λειτουργούν χωρίς όρια και περιορισμούς, κάνουν ότι αυτά θέλουν, κοιμούνται ότι ώρα αυτά ορίσουν, ακόμα κι αν οι γονείς προσπαθούν να τα έχουν για ύπνο μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα, παιδιά τα οποία απαντάνε στον γονέα τους με ασέβεια (π.χ. σιγά μη σε φοβηθώ!, θα κάνεις ότι σου πω εγώ!), πεισματάρικα παιδιά τα οποία έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τους γονείς τους, δεν ακολουθούν κανόνες, υποτιμούν τους άλλους, προσπαθούν να επιβληθούν στους γονείς και πολλά άλλα.

Πολλά είναι τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την μη οριοθέτηση και ασύδοτη εξουσία που μπορεί να παραχωρήσει ένας γονέας στο παιδί. Φυσικά, το παιδί δεν μένει ανεπηρέαστο από όλο αυτό, καθώς υπάρχουν επιπτώσεις και στον ψυχισμό του. Οι ρόλοι μπερδεύονται και δημιουργούνται τρίγωνα και συμμαχίες μέσα στην οικογένεια. Επιπλέον, το παιδί αναλαμβάνει να διαχειριστεί κομμάτια για τα οποία είναι ανέτοιμο ψυχικά και γνωσιακά, λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Είναι σημαντικό οι γονείς να μην δείχνουν ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, να μην μπερδεύουν την ελευθερία με την αλόγιστη εξουσία την οποία παραχωρούν στο παιδί τους και να βάζουν όρια με βάση τον σεβασμό, την στοργή και την αγάπη.

Κατσαούνη Μαρία –Ψυχολόγος (MSc)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:19