Μπορεί η πολλή αγάπη να κακομάθει το παιδί;

Κατηγορία ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη πώς η πολλή αγάπη και στοργή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί, καθώς γίνεται κακομαθημένο, χειριστικό κτλ.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει! Κανένας γονέας δεν έβλαψε το παιδί του από την πολλή αγάπη, την προσοχή και τη στοργή. Αντίθετα, αυτό που μπορεί να βλάψει ένα παιδί είναι η έλλειψη ορίων, η ασύδοτη ελευθερία και η αδιαφορία του γονέα. Επιπλέον, τα παιδιά γίνονται κακομαθημένα όταν αντί για αγάπη λαμβάνουν υλικά αγαθά, περισσότερο χρόνο στο tablet, στην τηλεόραση , ακριβά δώρα, αγαπημένες λιχουδιές και φαγητά σε υπέρμετρο βαθμό κτλ.

Ένα παιδί το οποίο ακούει από τον γονέα ότι το αγαπάει, ότι το στηρίζει, λαμβάνει τον έπαινο, την αναγνώριση, την φροντίδα, την προσοχή του γονέα, αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια και ως αποτέλεσμα γίνεται λιγότερο απαιτητικό, καθώς ικανοποιούνται οι συναισθηματικές του ανάγκες...

 Όσο περισσότερο συνεπείς είναι οι γονείς στην αγάπη που δείχνουν στο παιδί τους, όσο περισσότερο εκφράζουν τα συναισθήματά τους και παροτρύνουν το παιδί τους να εκφραστεί και εκείνο, τόσο καλύτερες βάσεις έχει το παιδί στη συναισθηματική του ανάπτυξη. Τα παιδιά αυτά γίνονται ενήλικες, οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο, αισθάνονται σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)