Φόβος εγκατάλειψης και ανασφάλεια στην σχέση

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Το πόσο ασφαλείς νιώθουμε στις σχέσεις μας , καθορίζει και την ανταπόκρισή μας σε αυτές και κατά συνέπεια την ποιότητα τους. Κι αυτό αφορά τόσο της ερωτικές όσο και τις φιλικές σχέσεις.

Στις ερωτικές όμως η ανασφάλεια και ο φόβος εγκατάλειψης, συχνά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα , καθώς το ίδιο το άτομο σαμποτάρει εξαιτίας της ανασφάλειας αυτής, την οποιαδήποτε δυναμική και προοπτική της σχέσης , και τελικά ζει αυτό που φοβόταν, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά το έχει προκαλέσει.

Το κοινό μοτίβο αυτών των ατόμων , το οποίο κι αποτελεί και παράδοξο, είναι ότι ενώ είναι απαισιόδοξα για την αγάπη, εντούτοις έχουν ιστορικό πολύ έντονων σχέσεων. Ενώ δηλώνουν σίγουρα ότι αποκλείεται να βρεθεί αυτός/η που θα τους αγαπήσει, εντούτοις ψάχνουν σχεδόν μανιωδώς σύντροφο.

Το αίσθημα εγκατάλειψης εκδηλώνεται συνήθως με συντριπτικό πόνο όταν τελειώνει μια σχέση, με αίσθημα απώλειας που ξεπερνά κατά πολύ αυτόν του χωρισμού κι αγγίζει περισσότερο αυτόν ενός πραγματικού πένθους. Κι αυτά τα συναισθήματα δεν είναι συναισθήματα που περιορίζονται στις ερωτικές σχέσεις. Ένα άτομο με φόβο εγκατάλειψης , έχει πιθανότατα βιώσει τραγική οποιαδήποτε απώλεια σε όλη την διάρκεια της ζωής του...

Οι αιτίες μπορούν να είναι πολλές. Σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι αφορά πιθανά παιδικά τραύματα, ιδιοσυγκρασίας χαρακτήρα και πιθανά ασυναισθηματικούς γονείς.

Σε κάθε περίπτωση όταν νιώθεις ότι διακατέχεσαι από τέτοια συναισθήματα και ίσως πολλές φορές σαμποτάρεις από φόβο τις σχέσεις σου, μίλησε με έναν ειδικό της επιλογής σου. Η στάση σου απέναντι στις σχέσεις σου θα καθορίσει και την πορεία τους.

Πηγές:

https://www.researchgate.net/publication/350715472_The_Role_of_Abandonment_Schema_Self-Other_Overlap_and_Negative_Emotions_in_Predicting_Marital_Conflict

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/fare.12320

Mersinias Thomas, TEDx Speaker

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr