Αν και έχει υπάρξει πολύ περιορισμένη επιστημονική έρευνα προς το παρόν πάνω στην συγκεκριμένη συμπεριφορά, ωστόσο γίνεται ευρέως αποδεκτό επιστημονικά ότι αποτελεί μια σκόπιμη και χειραγωγική τακτική που εφαρμόζεται για να κερδίσει το πάνω χέρι σε σχέση με έναν νέο σύντροφο και να αυξήσει την εξάρτησή του δέκτη από τον βομβαρδιστή. Εξαιτίας αυτού, συχνά αποδίδεται σε άτομα με υψηλό ναρκισσισμό ή άλλα ισχυρά αντικοινωνικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας , γενικά δηλαδή σε άτομα με έντονα στοιχεία κακοποιητή. Φυσικά υπάρχει η περίπτωση κάποιος να έχει παρόμοιες συμπεριφορές χωρίς απαραίτητα να έχει κακές προθέσεις, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για απόλυτη φυσιολογικότητα καθώς προϊδεάζει για μια ανώριμη και εγωιστική συμπεριφορά η οποία αδιαφορεί για τα μηνύματα ανταπόκρισης που λαμβάνει. Άλλωστε είναι σαφές ότι υπάρχει μία διασύνδεση του ναρκισσισμού με την ενδοσχεσιακή βία, παρότι δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς ακόμη η συσχέτισή τους.
Τα στάδια του love bombing είναι πολύ συγκεκριμένα και ορίζονται γενικά στα εξής τέσσερα: πρώτο είναι η φάση εντυπωσιασμού με τις επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις λατρείας με ποικίλους τρόπους, δεύτερο είναι το στάδιο αλλαγής στην συμπεριφορά κατά το οποίο εμφανίζεται απότομη απόσυρση του ενδιαφέροντος ή ακόμη και επιθετικότητα για όσα δεν «εκτιμήθηκαν», τρίτο στάδιο είναι το στάδιο της εξάρτησης, κατά το οποίο εδραιώνεται στον δέκτη ότι η εκδηλώσεις λατρείας του συγκεκριμένου ανθρώπου του είναι απολύτως απαραίτητες και τις αποζητά, και τέλος τέταρτο στάδιο είναι το στάδιο του ψυχολογικού ελέγχου ο οποίος και θα διατηρηθεί με προσπάθεια απομόνωσης του δέκτη από άλλα άτομα επιρροής με κάθε τρόπο ακόμα κι απειλών άμεσων ή έμμεσων.
Είναι κατανοητό ότι οι επιπτώσεις στην ζωή του δέκτη είναι ισχυρά αρνητικές , καθώς το άτομο νιώθει σταδιακά να χάνει την επαφή με τον εαυτό του και το πως το ίδιο τον ορίζει. Συχνά τα άτομα που βγαίνουν από μια σχέση love bombing χρειάζονται ψυχοθεραπεία για να επανέλθουν στην φυσιολογικότητα τους.
Αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι σε μια υγιή ρομαντική σχέση οι έννοιες της δοτικότητας, του πόθου, της επιθυμίας και της συναισθηματικής έκφρασης είναι , και οφείλουν να είναι πάντοτε αμοιβαία. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό που συμβαίνει, για όποιες αιτίες κι αν συμβαίνει, δεν είναι υγιές και δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτό.
Mersinias Thomas, TEDx Speaker
Clinical Psychologist, Mental Health Counselor
©www.mersinias.gr
Αναφορές:
https://www.berkeleywellbeing.com/love-bombing.html
https://psychcentral.com/disorders/narcissistic-personality-disorder-love-bombing