Κι εδώ μπαίνει το ζήτημα , κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει μια ελεύθερη σχέση; Πως μπορούν δύο άνθρωποι πάνω στην ρομαντική τους ένωση να βρούνε κοινό έδαφος αποδοχής για ένα θέμα που αποτελεί τόσο μεγάλο κοινωνικό ταμπού; Μήπως είναι προτιμότερη μια ανέντιμη αλλά εύκολη απιστία που ίσως ποτέ δεν μαθευτεί;
Σε κάθε ερωτική σχέση, μονογαμική ή μη, υπάρχουν βασικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα απολύτως ώστε να είναι αυτή λειτουργική και για τους δύο:
Η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ. Στο ζευγάρι όποιες κι αν είναι οι «συμφωνίες» μεταξύ τους, όποιος κι αν είναι ο βαθμός ελευθερίας που έχουν ορίσει και συμφωνήσει, θα πρέπει να τηρείται η θεμελιώδης ποιότητα που ορίζεται από αυτές. Εάν αυτό σπάσει τότε η καταστροφή των μεταξύ τους δεσμών θα είναι σε πολύ σοβαρό βαθμό και ο πόνος που θα την συνοδεύει επίσης.
Η ΖΗΛΙΑ. Είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα, η έκφραση του οποίου όμως γίνεται πολλές φορές με απάνθρωπο τρόπο στον/ στην σύντροφο. Για να αποφύγουμε αυτό και να διατηρήσουμε την ζήλεια σε ελεγχόμενα επίπεδα, πρέπει να ασχοληθούμε καθημερινά με την εσωτερική μας φωνή που μας δηλητηριάζει με σκέψεις μη αντικειμενικές τόσο για την σχέση μας όσο και για την ποιότητα του συντρόφου μας.
Ο ΦΟΒΟΣ. Ο κάθε φόβος μέσα στην σχέση είναι ουσιαστικά κάλυψη ή μικρότερη έκφραση του βαθύτερου φόβου εγκατάλειψης ή απόρριψης από τον/την σύντροφό μας. Θα πρέπει όλες αυτές τις σκέψεις που μας τυραννάνε στην αρχή της κάθε σχέσης, να τις αντικαταστήσουμε με ένα ερώτημα στον εαυτό μας: πόσο φοβισμένος/η είμαι για το ξεκίνημα αυτής της σχέσης; Ο φόβος μας στερεί την ουσία της σχέσης και καταλήγουμε αντί να ζούμε καθημερινά τις στιγμές της, να ζούμε τις ανησυχίες μας.
Όποια μορφή σχέσης και αν επιλέξουμε να έχουμε, μονογαμική η μη, ελεύθερη ή παραδοσιακή, αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να φροντίσουμε υπάρχουν, ώστε η σχέση μας και διάρκεια να έχει αλλά και ποιότητα υψηλή καθημερινά των εμπειριών που ζούμε.
Mersinias Thomas, TEDx speaker,
Clinical Psychologist, Mental Health Counselor
©www.mersinias.gr