Ο στεγνός Οργασμός στον άνδρα

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

«Αγάπη μου... δεν είναι αυτό που νομίζεις». Πρόκειται για φράση, σχεδόν μαγική, που ταιριάζει σε παραπάνω από μία περιπτώσεις. Κι ενώ είναι περισσότερο συνηθισμένη σε υποθέσεις απιστίας, φαίνεται να ταιριάζει γάντι και στην υπόθεση του αποκαλούμενου, επιστημονικά, «στεγνού οργασμού».Γιατί κακά όταν μια γυναίκα δεν «βλέπει» τα απτά αποτελέσματα της ανδρικής ευχαρίστησης-ολοκλήρωσης, το πρώτο που κάνει είναι να αμφιβάλλει για τον εαυτό της και για τη δύναμη της σαγήνης της. Ένα μάλλον αδύναμο λοιπόν «Αγάπη μου... δεν είναι αυτό που νομίζεις» είναι αυτό που πιθανόν να λάβει από έναν σίγουρα αμήχανο άντρα, ως απάντηση.

Ας δούμε λοιπόν τι εστί «στεγνός οργασμός» και πώς αυτός εξηγείται.

Κι ήταν τελικά ακόμα ένας «μύθος» πως μόνον οι γυναίκες μπορούν να προσποιηθούν οργασμό;

Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι ο ανδρικός οργασμός είναι μία διαδικασία που αναπόφευκτα οδηγεί σε ένα ολοφάνερα υγρό αποτέλεσμα. Κάτι που δεν αποτελεί απλά μια υπόθεση, αλλά αυτό που φυσιολογικά περιμένει κάθε άνδρας (και γυναίκα) να συμβεί με το τέλος της σεξουαλικής πράξης. Αυτό, ωστόσο, που πολλοί φαίνεται να αγνοούν, είναι το γεγονός ότι για κάποιους άνδρες η ερωτική δράση δεν οδηγεί στο ίδιο απτό σημείο τερματισμού.

Το τέλος της ερωτικής πράξης σηματοδοτείται, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο στο μυαλό και των δυο φύλων με την ανδρική εκσπερμάτιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα αμηχανίας και ανησυχίας στο ζευγάρι, όταν μετά την ερωτική πράξη δεν υπάρχουν πουθενά σπερματικά υγρά. Με τον άνδρα να φοβάται ότι κάτι του συμβαίνει και την γυναίκα να υποθέτει είτε ότι κάτι δεν πάει καλά είτε ότι εκείνος ψεύδεται, προσποιούμενος οργασμό. Αντίθετα με το κοινό πιστεύω, όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες μπορούν να προσποιηθούν οργασμό, ωστόσο αυτή η εικασία δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ίσως να φανεί κάπως περίεργο, όμως υπάρχουν άνδρες που μπορούν να έχουν οργασμό χωρίς να εμφανίσουν καθόλου σπέρμα, κάτι που χαρακτηρίζεται από τον ιατρικό κόσμο ως στεγνός οργασμός.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν στεγνούς οργασμούς δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν ή δεν αισθάνονται ευχαρίστηση, απλώς δεν εμφανίζουν καθόλου σπέρμα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης. Αυτή η κατάσταση δεν σηματοδοτεί απαραίτητα την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας. Μάλιστα οι περισσότεροι άνδρες δηλώνουν ότι νιώθουν ευχαρίστηση όταν ολοκληρώνουν ακόμα και με αυτό το τρόπο. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ένας άνδρας που βιώνει αυτού του είδους τους οργασμούς ενδιαφέρεται να τεκνοποιήσει, αφού με την απουσία σπέρματος είναι αδύνατον να υπάρξει σύλληψη.

«Αγάπη μου ξέμεινα!»

Οι στεγνοί οργασμοί μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων. Για παράδειγμα, όταν οι άνδρες έχουν πολλούς οργασμούς μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, εσκπερματώνουν κανονικά στην αρχή, ωστόσο στη συνέχεια οι οργασμοί καταλήγουν να γίνονται ολοένα και πιο στεγνοί ως αποτέλεσμα της υπέρμετρης αυτής χρήσης. Αυτό βέβαια αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη, αφού ουσιαστικά «ξεμένουν» από σπέρμα, κάτι όμως που δεν δημιουργεί κανένα λόγο ανησυχίας. Βλέπετε το σώμα χρειάζεται και αυτό ένα είδος επαναφόρτισης. Έτσι, μέσα σε μία περίπου ημέρα αναπληρώνει αυτόματα τα σπερματικά αποθέματα. Αυτή η κατάσταση είναι πιο συνήθης σε άνδρες νεαρότερης ηλικίας, που έχουν μικρότερες χρονικά ανερέθιστες περιόδους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούν ευκολότερα μετά από μία ήδη εκσπερμάτιση, να διεγερθούν σεξουαλικά και να ολοκληρώσουν για μια ακόμα φορά.

Ιατρικό ιστορικό ή Ιατρικό απόρρητο ή (Medical) X-Files

Διάφοροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε στεγνούς οργασμούς είναι η χημειοθεραπεία, η πολλαπλή σκλήρυνση, η νευρική βλάβη εξαιτίας σακχαρώδους διαβήτη, τραύματα της σπονδυλικής στήλης, αποκλεισμένοι σπερματικοί αγωγοί και υπογοναδισμός (χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης), καθώς και διάφορα φάρμακα, όπως ψυχιατρικά, υπερτασικά ή για διογκωμένο προστάτη.

Οι στεγνοί οργασμοί μπορούν βέβαια να αποτελούν και αποτέλεσμα κάποιου χειρουργείου, με συνηθέστερα εκείνα που αφορούν το προστάτη (ένα όργανο ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαδικασία της εκσπερμάτισης), όπως είναι η ριζική προστατεκτομή (αφαίρεση προστάτη), η κυστεκτομή (αφαίρεση της ουροδόχου κύστης), καθώς και διαδικασίες για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (διογκωμένος προστατικός αδένας). Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει η πιθανότητα, οι άνδρες να αναπτύξουν αυτό που ονομάζεται ως παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Κατά το φαινόμενο αυτό, το σπέρμα αντί να προωθηθεί προς το έξω στόμιο της ουρήθρας (όπως συμβαίνει φυσιολογικά), επιστρέφει πάλι πίσω στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως. Έτσι, το σπέρμα αντί να γίνει φανερό κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, αναμειγνύεται με τα ούρα και βγαίνει από το σώμα του άνδρα όταν εκείνος ουρεί.

Σώμα και ψυχή

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση ωστόσοδεν είναι αποτέλεσμα μόνο οργανικών αιτιών αλλά μπορεί να αποδοθεί και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, γίνεται συχνά εμφανής σε άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φόβο ενδοκολπικής εκσπερμάτισης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο άνδρας αρνείται να δεχθεί ιδεοληπτικά τη φυσιολογική πορεία και έξοδο του σπέρματος, με αποτέλεσμα να αναστέλλει τη πορεία του και να εσκπερματίζει «ανάδρομα», ενώ ψυχικά βιώνει το αίσθημα της οργασμικής ευχαρίστησης. Εδώ δεν παρατηρούνται οργανικές επιπλοκές εξαιτίας της παλίνδρομης εκσπερμάτισης, παρά μόνο στη περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, που οι άνδρες αυτοί θέλουν να γίνουν γονείς.

Μπορεί οι στεγνοί οργασμοί να μην θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία, ωστόσο, εάν οι άνδρες που τους βιώνουν αισθάνονται ανησυχία, μπορούν να επισκεφθούν κάποιο ανδρολόγο-ουρολόγο. Επιπλέον, εάν το πρόβλημα αποδειχθεί ότι αποτελεί παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, η ρύθμιση της δοσολογίας ή η αλλαγή του φαρμάκου μπορεί να φανεί ωφέλιμη. Όσον αφορά, τους άνδρες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό γονιμότητας, αφού ο στεγνός οργασμός δεν σημαίνει απαραίτητα και στειρότητα. Δηλαδή το ζευγάρι μπορεί να μην είναι σε θέση να συλλάβει μέσω της παραδοσιακής διαδικασίας, μπορεί όμως, να είναι δυνατό, να ληφθεί σπέρμα από την ουροδόχο κύστη του άνδρα, εάν πρόκειται για παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Με το τρόπο αυτό, το σπέρμα μπορεί να γονιμοποιηθεί με το ωάριο και το έμβρυο που θα προκύψει να εμφυτευθεί χειρουργικά στη μήτρα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι υπάρχει πιθανότητα, ακόμα και με έναν φαινομενικά στεγνό οργασμό, να απελευθερώνονται μικρές ποσότητες σπέρματος. Έτσι, εάν το ζευγάρι δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει τη δεδομένη περίοδο, χρειάζεται να χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Τέλος, πέρα από όλα αυτά το προφυλακτικό αποτελεί το μόνο τρόπο αντισύλληψης που πέρα από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

©Κοκορομύτη Μαίρη, Ψυχολόγος - Σεξολόγος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 07:14