Πρωκτικό σεξ, ταμπού και φυσιολογικότητα

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Στο κρεβάτι ίσως ακόμα αποτελεί ενα απο τα μεγαλύτερα ταμπού. Οι άντρες το λατρεύουν, οι γυναίκες μάλλον το φοβούνται. Γιατί παρά τη διαρκή προσπάθεια της σύγχρονης κοινωνίας να απαλλαχθεί από στερεότυπα και προκαταλήψεις, το πρωκτικό σεξ εξακολουθεί να θεωρείται αμφιλεγόμενο θέμα, και όχι μόνο να εγείρει ακόμα συζητήσεις, αλλά να συνεχίζεται η αντιμετώπισή του ως κάτι το «μη φυσιολογικό».

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γνωρίζουμε με ακριβή στατιστική και απόλυτους αριθμούς το πόσο κοινή είναι αυτή η σεξουαλική πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο...

Ωστόσο, αμερικανικές έρευνες έχουν προσπαθήσει να ρίξουν φως σε αυτό το «φλέγον ζήτημα» και στο πώς αντιμετωπίζεται – αφορούν όμως κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο χρόνο στο «Journal of Sexual Medicine», στην οποία είχαν λάβει μέρος πάνω από 10.000 ετεροφυλόφιλες Αμερικανίδες, βρέθηκε ότι το 36% είχε κάνει πρωκτικό σεξ σε κάποια φάση της ζωής του, ενώ ένα 13% είχε επιδοθεί σε αυτή την πράξη μόλις τον περασμένο χρόνο. Μάλιστα, σε μία παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο του Kinsey, διαπιστώθηκε ότι περίπου το ένα  τέταρτο των ανδρών, ηλικίας 25-49 ετών είχαν εισάγει το πέος τους μέσα στον πρωκτό της συντρόφου τους.

Η Διεθνής Έρευνα Οικογενειακής Ανάπτυξης (NSFG) ανέφερε ότι το πρωκτικό σεξ γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Αυτό μπορούμε να το δούμε συγκρίνοντας  τα δεδομένα, αφού το 2002, 34% των ανδρών και 30% των γυναικών δήλωναν ότι είχαν εμπλακεί σε αυτήν τη σεξουαλική πρακτική, ενώ τα ποσοστά που αφορούν την υπό μελέτη περίοδο (2011-2013) αυξήθηκαν φθάνοντας το 39% με 33% αντιστοίχως. Όσον αφορά τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, η NSFG συνδυάζει τα δεδομένα που σχετίζονται με το πρωκτικό και το στοματικό σεξ. Έτσι από το 2006 έως το 2010, 5,1% των ανδρών ηλικίας 15-44 ετών ανέφεραν ότι έχουν εμπλακεί σε τέτοιες δραστηριότητες με κάποιον άλλον άνδρα, ενώ κατά την υπό μελέτη περίοδο το ποσοστό ανήλθε στο 5,7%.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πρωκτικό σεξ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές επειδή το πορνογραφικό υλικό έχει γίνει περισσότερο προσβάσιμο (και οικονομικό) μέσω του διαδικτύου. Για παράδειγμα, ζευγάρια που παρακολουθούν ταινίες ερωτικού περιεχομένου, μπορεί να «εμπνευστούν» από τους πρωταγωνιστές και να αισθανθούν περισσότερο «ανοικτοί» στο να δοκιμάσουν αυτή την «ανεπίτρεπτη» ερωτική επαφή και στη δική τους κρεβατοκάμαρα.

Παρόλα αυτά, τα ζευγάρια που επιδίδονται στη συγκεκριμένη σεξουαλική πρακτική πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί προϋπόθεση, αφού προστατεύει όχι μόνον από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και τη γυναίκα από κάποια ανεπιθύμητη ουρηθρίτιδα και τον άνδρα από προστατίτιδα. Κι αυτό, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι οι λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν ευκολότερα με τον πρωκτικό έρωτα, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν μικρές πληγές, όπως μικρά κοψίματα σε περιοχές του ορθού. Τα βακτήρια που «ευδοκιμούν» στα περιττώματα και συγκεκριμένα τα κολοβακτηρίδια, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις.

Το προφυλακτικό που χρησιμοποιείται στη πρωκτική επαφή πρέπει να αλλάζει πριν το πέος εισέλθει στον κόλπο, ξανά για τους ίδιους λόγους που προαναφέρθηκαν, δηλαδή για την αποφυγή μεταφοράς κολοβακτηριδίων στον κόλπο και τη δημιουργία μολύνσεων, όπως είναι η κολπίτιδα. Επιπλέον, όσο περίεργο και ασυνήθιστο και αν ακούγεται, εκείνοι που εμπλέκονται σε στοματικό ερεθισμό του πρωκτού οφείλουν να χρησιμοποιούν είτε οδοντικά φράγματα είτε οποιοδήποτε άλλου είδους εμπόδιο έτσι ώστε το στόμα και η γλώσσα να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τη περιοχή.

Η πρωκτική επαφή, εφόσον πληροί τους όρους της σεξουαλικής υγείας ως ένδειξη σεβασμού όχι μόνο προς τον εαυτό μας αλλά και ως προς το σύντροφό μας, αποτελεί καθαρά επιλογή εκείνων που επιθυμούν αυτού του είδους τη σεξουαλική συμπεριφορά. Βασική προϋπόθεση φυσικά αποτελεί η συναίνεση και των δύο ενδιαφερόμενων, καθώς η ψυχολογική πίεση που μπορεί να ασκήσει κάποιος στο έτερόν του ήμισυ, μπορεί να οδηγήσει σε μεταξύ τους προστριβές.

Αξίζει να ξέρεις πώς…

…ο πρωκτός διαθέτει πληθώρα νευρικών απολήξεων, αποτελεί επομένως ερωτογενή ζώνη τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άνδρα. Αποτέλεσμα αυτής της πλούσιας νευρογενούς λειτουργίας είναι η σεξουαλική διέγερση της συγκεκριμένης περιοχής προκαλώντας έντονο ερεθισμό, όταν ο άνδρας και η γυναίκα προχωρήσουν στα ερωτικά παιχνίδια. Μερικά ζευγάρια μάλιστα χρησιμοποιούν διάφορα λιπαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έτσι ώστε να κάνουν τη διείσδυση πιο εύκολη και άνετη.

 

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι οι προτιμήσεις διαφέρουν. Επομένως, το πρωκτικό σεξ δεν είναι απαραίτητα το ίδιο ελκυστικό σε όλους. Η ηδονή και η απόλαυση αφορά και είναι δικαίωμα και των δύο, όπως δικαίωμα είναι και η άρνηση. Έτσι, εάν ο ένας σύντροφος διστάζει ή δεν είναι πρόθυμος να πειραματιστεί με τη συγκεκριμένη πρακτική ή εάν αισθάνεται ότι του προκαλεί πόνο, τα ζευγάρια καλύτερα να κατευθυνθούν προς κάποια άλλη σεξουαλική δραστηριότητα, ώστε να επεκταθεί το ερωτικό παιχνίδι. 

©Κοκορομύτη Μαίρη, Ψυχολόγος - Σεξολόγος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 07:15