Σεξουαλική Φετιχιστική Διαταραχή

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Η παραφιλία της Φετιχιτιστικής Διαταραχής (γνωστή κι ως Φετιχισμός), αφορά την «ερωτικοποίηση» άψυχων αντικειμένων ή μερών του σώματος, για την σεξουαλική ικανοποίηση. Σημειώνεται ότι ως διαταραχή γίνεται δεκτή μόνο όταν υπάρχει απουσία φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένου φετιχιστικού αντικειμένου, κι όχι με την απλή προτίμηση.

Ανάμεσα στα πιο κοινά αντικείμενα φετίχ είναι τα γυναικεία εσώρουχα, σουτιέν, κάλτσες, παπούτσια, μπότες, ή άλλα είδη ιματισμού. Ένα άτομο με ένα φετίχ για ένα μέρος του σώματος (π.χ., πόδια, μαλλιά) θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο σε  αυτήν την πλευρά του σώματος κι όχι τόσο επι των  γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής...

Δεν είναι ασυνήθιστο ένα σεξουαλικό φετίχ να περιλαμβάνει συνδυασμό από άψυχα αντικείμενα και μέρη του σώματος (π.χ. βρώμικο κάλτσες με τα πόδια ή απεριποίητα μαλλιά κλπ). Η Φετιχιστική Διαταραχή μπορεί να είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων αισθητηρίων γευσιγνωσίας, τριβής σωματικής, όσφρησης κ.α.

Μεγάλο μέρος επίσης αφορά φετιχιστικές συμπεριφορές όπως ο σαδισμός ή ο μαζοχισμός, αλλά αυτές κατηγοριοποιούνται και ξεχωριστά.

Στην θεραπεία κλινικά , ο αριθμός των αντρών που παρουσιάζει φετιχισμό είναι σημαντικά υψηλότερος από τον αριθμό γυναικών. Βιβλιογραφικά έχει κατά καιρούς υποστηριχτεί ότι πρόκειται για μια αποκλειστικά αντρική διαταραχή, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ή εξηγηθεί δειγματοληπτικά επαρκώς. Είναι περισσότερο το γεγονός ότι στις γυναίκες το όποιο φετίχ για να αναδυθεί ως έκφραση τους, πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί σε πρόσωπο με το οποίο νοιώθουν συναισθήματα, που το κάνει δύσκολο στην επιστημονική αναγνώρισή του. Σε αντίθεση με τους άντρες που τα σεξουαλικά τους θέλω μπορούν και εκφράζονται ακόμα και με άτομα που υπάρχει απουσία συναισθήματος, κι έτσι γίνονται αμέσως θεατά και μετρήσιμα.

Η οποιαδήποτε φετιχιστική διάθεση αποτελεί πρόβλημα και πρέπει να επισκεφτεί το άτομο ψυχολόγο, όταν αποτελεί Διαταραχή. Και Διαταραχή αποτελεί όταν χωρίς το συγκεκριμένο αντικείμενο, παύει να είναι  σεξουαλικά λειτουργικό ομαλώς.

 

©www.mersinias.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 10:45