Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις σχέσεις και το γάμο;

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ
  • Τι κάνει μια σχέση πετυχημένη;

Καθώς ο καιρός περνάει, το πάθος το οποίο χαρακτηρίζει το πρώτο διάστημα μιας σχέσης τείνει να ελαττώνεται και να αντικαθίσταται από ένα βαθύτερο δέσιμο, ένα αίσθημα δέσμευσης και εγγύτητας. Γι’αυτό το λόγο οι ποιότητες οι οποίες κάνουν μια σχέση να διαρκεί είναι αυτές οι οποίες προάγουν και δημιουργούν την εγγύτητα αυτή και το συναισθηματικό δέσιμο.

Τέτοιες ποιότητες είναι η αποτελεσματική βαθύτερη και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων, η ικανότητα το ζευγάρι να επιλύει τις συγκρούσεις του με αποτελεσματικό τρόπο, το μοίρασμα των προσωπικών αξιών, οι κοινές εμπειρίες, οι οποίες δένουν ένα ζευγάρι, η ζεστασιά και η τρυφερότητα.

  • Για ποιους λόγους δεν πετυχαίνει ένας γάμος;

Στατιστικά έχει φανεί ότι οι γάμοι οι οποίοι πραγματοποιούνται ηλικιακά στις αρχές της δεκαετίας των 20 ή σε ηλικία κάτω των 20 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτύχουν συγκριτικά με αυτούς, οι οποίοι πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερη ηλικία....


Επιπλέον, έχει φανεί πώς περισσότερο αποτυγχάνουν οι γάμοι οι οποίοι έχουν πραγματοποιηθεί μόλις ένα εξάμηνο μετά τη γνωριμία του ζευγαριού. Η ασταθής οικονομική κατάσταση των συντρόφων, η απόσταση και η απουσία θετικών προτύπων γάμου, επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο. Τέλος, βασικός παράγοντας είναι και η αλληλεπίδραση μέσα στο ζευγάρι. Ζευγάρια τα οποία έχουν την τάση να κριτικάρουν ο ένας τον άλλον, να διατηρούν αμυντική στάση απέναντι στον/στην σύντροφο τους, καθώς επίσης και να χρησιμοποιούν εκφράσεις προσώπου οι οποίες δείχνουν δυσφορία και απέχθεια, έχουν την τάση να χωρίζουν μερικά χρόνια αργότερα.

  • Σχέσεις: Τα αντίθετα έλκονται. Μύθος ή αλήθεια;

Λένε πως τα αντίθετα έλκονται… Κάτι τέτοιο όμως έχει φανεί πως δεν ισχύει μέσα στις σχέσεις. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να έλκονται από άτομα τα οποία έχουν κοινά ενδιαφέροντα με τους ίδιους. Έρευνες έχουν δείξει πώς οι πολλές ομοιότητες όσον αφορά τα ενδιαφέροντα, την προσωπικότητα, τις συμπεριφορές, την μόρφωση, τους επαγγελματικούς στόχους και το κοινό background είναι θετικοί συντελεστές στην εξέλιξη μιας σχέσης. Σχέσεις οι οποίες μοιράζονται τα παραπάνω, έχουν την τάση να λειτουργούν καλύτερα σε βάθος χρόνου συγκριτικά με σχέσεις στις οποίες οι σύντροφοι δεν έχουν κοινά ενδιαφέροντα και κοινά σημεία αναφοράς. Αυτό δεν σημαίνει πώς θα πρέπει να προσδοκούμε πως ο άλλος θα είναι ταυτόσημος μαζί μας και θα μοιραζόμαστε απόλυτα κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, απλώς το ότι όσο πιο κοινές αξίες και ενδιαφέροντα μοιραζόμαστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν η σχέση αυτή να κρατήσει σε βάθος χρόνου.

  • Πόσο σημαντική είναι η καλή επικοινωνία στις σχέσεις;

Η επικοινωνία μέσα σε μία σχέση παίζει καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες θεραπείες εστιάζουν πάρα πολύ στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί το ζευγάρι.

Πολλές φορές ένα άτομο θεωρεί λανθασμένα πως ο/η σύντροφος του/της θα πρέπει να είναι σε θέση να «διαβάζει» τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Αυτό είναι λάθος! Δεν θα πρέπει να περιμένουν ή ακόμα και να απαιτούν ο σύντροφος να γνωρίζει απαραίτητα τις ανάγκες και τι τους κάνει ευτυχισμένους. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το επικοινωνεί το ζευγάρι μεταξύ του, να το μοιράζεται και να είναι ξεκάθαρο ως προς το τι προσδοκίες έχει ο ένας από τον άλλον, ώστε να περιορίζονται οι καυγάδες και οι παρεξηγήσεις.

Η μη λειτουργική επικοινωνία μέσα στο ζευγάρι μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική αποστασιοποίηση μεταξύ των συντρόφων, κάτι το οποίο μπορεί με τη σειρά του να φέρει τον έναν ή τον άλλον σύντροφο προς αναζήτηση αυτών των συναισθηματικών αναγκών και κάλυψη των συναισθηματικών του κενών σε σχέσεις εκτός γάμου.

 Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

www.katsaounimaria.com