Γιατί σήμερα οι μόνιμες σχέσεις περνάνε κρίση?

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

 

 

 

Ολοένα και συχνότερα αντιλαμβανόμαστε ότι οι ερωτικές μας σχέσεις σήμερα, έχουν σύντομη διάρκεια. Από την άλλη πάλι, όλο κι από περισσότερους ανθρώπους γύρω μας ακούμε ότι βρίσκονται σε αναζήτηση μόνιμης και «σοβαρής» σχέσης. Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτή η αντίφαση? Γιατί ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δηλώνουν να αποζητούν κάτι μόνιμο, αυτό γίνεται εφικτό όλο και πιο σπάνια?

Ένας βασικός λόγος είναι ότι ζούμε στην εποχή της ταχύτητας. Δεν είναι ότι θέλουμε πολλά ή λίγα από τον σύντροφό μας, είναι ότι τα θέλουμε ΤΩΡΑ. Αυτό αυτόματα περιορίζει την εκάστοτε σχέση από τον απαιτούμενο χρόνο «αυτόνομης εξέλιξης» που έχει ως αποτέλεσμα και την ωρίμανσή της. Έτσι καταλήγει η κάθε σχέση μας να έχει αρχή και τέλος, χωρίς «μέση». Θυμόμαστε μια πολύ ωραία αρχή κάθε σχέσης μας, ένα άσχημο (συνήθως) τέλος αλλά δεν θυμόμαστε, παρά σπάνια, την ίδια την σχέση. Μόνιμο αίσθημα κατά την έξοδο από την σχέση ένα απλό κενό.

Ένας δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι....

δεν κατανοούμε πλήρως την έννοια μιας σχέσης. Όσο είμαστε μόνοι μας, διασκεδάζουμε για εμάς και με τον τρόπο που θέλουμε. Όταν ξεκινάμε μια σχέση αυτή συνοδεύεται συνήθως από ενθουσιασμό (αν όχι έρωτα) , κι αυτό αποτελεί από μόνο του κάλυψη κάθε μας ανάγκης για διασκέδαση κι ευχαρίστηση. Όταν όμως αυτός ο ενθουσιασμός φτάσει στο τέλος του, ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι η «κακή» μας σχέση «μας άλλαξε», «ότι πλέον δεν περνάμε καλά», «ότι έχουμε χάσει τα ενδιαφέροντά μας και για αυτό φταίει αυτή/αυτός», ότι επιλέξαμε λάθος άτομο κλπ. Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι δεν κατανοήσαμε το τι πραγματικά σημαίνει σχέση, τι θέλουμε από αυτήν και τι μπορούμε να δώσουμε σε αυτήν, και κυρίως δεν ενδιαφερθήκαμε πραγματικά να «γνωρίσουμε» τον σύντροφό μας και το τι θέλει. Άλλωστε αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι… Αγάπη δεν είναι να κοιτάει ο ένας τον άλλον, αλλά να κοιτάνε και οι δυο στην ίδια κατεύθυνση.

 

©www.mersinias.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 15:49