Βοήθα την σχέση σου με 5 σημεία αλλαγής

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Το τι συμβαίνει με το εγώ και το εσύ, επηρεάζει το εμάς. Καθώς και το τι συμβαίνει με το εμάς, επηρεάζει εμένα κι εσένα. Η σχέση είναι μια δυναμική κατάσταση που αλλάζει με τις συνθήκες, τις τάσεις και τις καθημερινές διακυμάνσεις που βιώνουμε. Εμπειρικά διαπιστώνω ότι οι καλύτερες σχέσεις είναι αυτές που αποτελούνται όχι από ίδια άτομα, αλλά από άτομα με ίδιο σκοπό. Την συνεχή βελτίωση του τρόπου ζωής τους.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει...

... να αναλάβουμε ο καθένας το προσωπικό του μερίδιο προσπάθειας. Σε αυτήν την προσπάθεια να 5 πράγματα που σίγουρα θα βοηθήσουν:

1.    Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας: Για να γίνω καλός συνεργάτης πρέπει πρώτα να συνεργαστώ καλά με τον εαυτό μου. Δείξτε κατανόηση στον εαυτό σας αλλά όχι αυτό-λύπηση. Μείνετε δίκαιοι με τον εαυτό σας αλλά όχι υπερπροστατευτικοί. Εργαζόμενοι με τον εαυτό σας βοηθάτε και την σχέση σας.

2.    Βελτιώστε τον ύπνο σας. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται η ποιότητα του ύπνου σας, επηρεάζει και την σχέση σας. Κι αυτό γιατί η έλλειψη του ύπνου ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό , που έχει ως συνέπεια την μείωση του αυτό-ελέγχου (Gailliot & Baumeister, 2007). Και η κατάσταση του αυτο-ελέγχου παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της σχέσης: Τα άτομα με υψηλότερο αυτο-ελέγχο είναι περισσότερο σε θέση να ανταποκριθούν σε εποικοδομητικούς τρόπους για την διευθέτηση ζητημάτων εντός της σχέσης τους (Finkel & Campbell, 2001).Επίσης όσο περισσότερο  αυτο-ελέγχο εμπεριέχει η σχέση, τόσο υψηλότερης ποιότητας τείνει να είναι (Vohs Finkenauer, & Baumeister, 2011).

3.     Ανέλαβε δράση. Ορισμένες συμπεριφορές κάνουν την διαφορά σε μια σχέση, κι αν δεν έρχονται πάντα φυσικά, έστω και η προσπάθεια για εφαρμογή τους, βελτιώνουν την σχέση επίσης (μελέτη Stafford 2010). Σε αυτές τις συμπεριφορές περιλαμβάνονται: Θετικότητα (Δείχνω την ευχαρίστηση μου όταν περνάμε χρόνο μαζί), Κατανόηση (Γίνομαι καλός ακροατής, δέχομαι και συγχωρώ), Διασφάλιση (Δίνω βάσεις για το κοινό μέλλον), Αυτοαποκάλυψη (Εκφράζω αδυναμίες μου κι αυτό ενθαρρύνω να κάνει κι ο/η σύντροφός μου), Κατανομή (μοιράζομαι τα καθήκοντα της σχέσης), Διαφάνεια (συζητάω ανοιχτά τα θέλω μου).

4.    Εξέφρασε ευγνωμοσύνη. Η έρευνα έχει δείξει ότι το να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας βοηθά στην ανάπτυξη θετικών αντιλήψεων από τον/την σύντροφο σας απέναντί σας, και στην πιο άμεση δυνατότητα να εκφράσουν οι ίδιοι τις ανησυχίες τους (Lambert & Fincham, 2011)

5.    Παραμείνετε ταπεινοί. Πέραν του ότι οι ταπεινοί άνθρωποι αξιολογούνται κατά κανόνα πιο θετικά από τους γύρω τους, η ταπεινότητα δείχνει να είναι ένα ισχυρό συστατικό για ποιοτική σχέση (Van Tongeren, Davis, & Hook, 2014), κι αυτό γιατί ευνοεί τους δεσμούς συγχώρεσης εντός της σχέσης.

Και θυμόμαστε πάντα ότι οι πράξεις μας δεν συντελούνται ποτέ σε «απομόνωση», ότι κάνουμε επηρεάζει τον/την σύντροφό μας και άρα και την σχέση μας.

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 06:52