Η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Η θεραπεία σε ένα ζευγάρι δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη υπόθεση. Πολλά ζευγάρια ερχόμενα στο γραφείο μου, πιστεύουν ότι η συνεδρία θα λειτουργήσει ως χάπι, κι από την επόμενη μέρα της πρώτης κιόλας συνεδρίας , όλα θα αρχίσουν μαγικά να λειτουργούν ή να ξαναλειτουργούν στην σχέση τους. Επίσης παρατηρώ συχνά να προσέρχονται με πρώτιστη και κυρίαρχη ανάγκη να βρεθεί ποιος από τους δύο είναι ο περισσότερο λάθος, κι όχι ποια είναι τα λάθη και πως αυτά μπορούν να διορθωθούν με κοινή προσπάθεια.

Η Θεραπεία ζεύγους για να μπορεί να καταλήξει στην επιτυχή ολοκλήρωσή της έχει συγκεκριμένη πορεία και συγκεκριμένη δομή η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί και να περιέχει:...

  • Εστίαση και στα θετικά , κι όχι μόνο στα αρνητικά. Είναι σύνηθες το ζευγάρι να αγνοεί τα όσα θετικά συμβαίνουν στην σχέση είτε γιατί έχουν γίνει ρουτίνα είτε γιατί ατομικά δεν έχουν «εκπαιδευτεί» να στοχεύουν το θετικό.
  • Επικέντρωση σε έναν στόχο την φορά. Επειδή τα θέματα που απασχολούν την σχέση είναι και πολλά και ποικίλα, είναι συχνή η ταυτόχρονη αναφορά σε πολλά μαζεμένα , με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα χάος που δεν βοηθά την ανάπτυξη των στόχων.
  • Οι συναισθηματικές εξάρσεις δεν βοηθούν σε όσα θέλουμε να πετύχουμε. Ο λόγος που τις κρατάμε εκτός δεν είναι γιατί ο θεραπευτής επιθυμεί ψυχρό κλίμα, αλλά γιατί η συναισθηματική ένταση οδηγεί σε αναπαραστάσεις των όσων ζει το ζευγάρι στο σπίτι (συνήθως καυγάδες) , τα οποία καθόλου δεν μας χρειάζονται στην θεραπεία.
  • Η ηρεμία στην συζήτηση, ο σεβασμός του ομιλητή, η σωστή ακρόαση είναι θεμελιώδεις και από τα πρώτα που μαθαίνει το ζευγάρι μέσα στην Συνεδρία.
  • Πέρα από τις συμβουλές μου στο ζευγάρι για συγκεκριμένες καταστάσεις, τις οποίες και φυσικά δίνω για να  μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τα πραγματικά γεγονότα, η κύρια δουλειά μου ως ψυχοθεραπευτή τους, είναι η εκμάθηση δεξιοτήτων στον καθένα χωριστά και μαζί, ώστε να μπορούν τώρα και στο μέλλον να διαχειρίζονται όλα τα μεταξύ τους θέματα με τρόπο αποδοτικότερο για την σχέση τους.

Όλα αυτά είναι ευθύνη του θεραπευτή να τηρηθούν. Είναι όμως και ευθύνη του ζεύγους να τα κατανοήσει και να τα αποδεχθεί , για να μπορεί να έχει τα αποτελέσματα που προσδοκά.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:33