Σεξουαλικότητα και εικόνα του σώματος

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην εικόνα του σώματος του , όχι όμως δυστυχώς από την μεριά της υγείας και πως ο ίδιος την νοιώθει, αλλά από την μεριά του πως αυτή φαίνεται και γίνεται αποδεκτή από τους τρίτους. Αυτό οδήγησε όπως είδαμε σε εξάρσεις διατροφικών διαταραχών (βουλιμία-ανορεξία) για τουλάχιστον μια δεκαετία, ειδικά σε επικίνδυνα μικρές ηλικίες, της εφηβείας και μετα-εφηβείας και ειδικά στο γυναικείο φύλο. Πρόσφατα μάλιστα εξελίχθηκε μια νέα μορφή διατροφικής διαταραχής , η ορθορεξία, δηλαδή η αποκλειστική κι εμμονική προσκόλληση σε υγιεινή διατροφή και light προϊόντα.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η εικόνα του σώματος , συνδέεται άμεσα με την χαμηλή διέγερση κι επιθυμία καθώς και με την χαμηλή απόκριση στην όποια διεκδίκηση εν δυνάμει συντρόφων, κάτι που με την σειρά του ενδυναμώνει και πλήθος συμπεριφορών αντικοινωνικότητας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της μοναξιάς...

Τείνει μάλιστα να θεωρείται κανονικότητα η μοναξιά και έχω την αίσθηση ότι περνάμε σε μια εποχή τα επόμενα χρόνια, που η κοινωνικοποίηση του ατόμου θα χαρακτηρίζεται από ασεξουαλικές σχέσεις έντονης συναισθηματικής εξάρτησης συγχεόμενων ρόλων. Το σεξ θα εξελιχθεί σε αποκλειστικά οργανική ικανοποίηση , η οποία θα μπορεί να καλύπτεται με πολλούς νέους τρόπους (πχ το virtual sex, για το οποίο ήδη έρευνες δείχνουν ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο ψυχισμό), όχι όμως σαν μια ανάγκη ευχαρίστησης και ικανοποίησης αλλά σαν μια οργανική εκδήλωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε γρήγορο χρόνο. Προσωπικά δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση αν φτάσει να αντιμετωπίζεται κι εντελώς ιατρικώς σαν ένα σύμπτωμα.

Στο κομμάτι της εικόνας μας τώρα είναι σίγουρο ότι κανείς μας δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρα την αυτοεικόνα του. Η διάδραση με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και πως αυτό διαμορφώνει την άποψη του για τα γενικά αποδεκτά πρότυπα, θα παίζει πάντα τον σημαντικό ρόλο του. Επίσης σίγουρο όμως είναι ότι η κριτική μας απέναντι στην εμφάνιση των άλλων, ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την δική μας ανεπάρκεια στην προσωπική μας εικόνα. Είναι ο «έμμεσος τρόπος» για να πούμε στον εαυτό μας οι μας αρέσει,να τον καθησυχάσουμε. Οι άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι με την εικόνα τους τείνουν να μην σχολιάζουν άλλους. Επίσης δείχνουν να απολαμβάνουν το σεξ και να πειραματίζονται πιο εύκολα σε αυτό , μακριά από ενοχές και δυσλειτουργικά ψυχικά σχήματα (Swami 2016).

Η υψηλότερη εκτίμηση της εικόνας  συνδέεται άμεσα με την υψηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση αλλά και ελευθερία που διαχρονικά βελτιώνει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:32