Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάθλιψη & σεξ

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Η Κατάθλιψη ως ασθένεια επηρρεάζει την λειτουργικότητα του ατόμου πολυ-επίπεδα. Από τα κυριότερα επίπεδα που παρατηρούνται αλλαγές είναι η συναισθηματικότητα, η οποία φέρνει και τις διακυμάνσεις στην διάθεση με σταδιακή σταθεροποίηση προς μια έντονα αρνητική.

Η συναισθηματικότητα και οι αλλαγές σε αυτήν , επηρρεάζουν όπως είναι φυσικό και την εγγύτητα που νοιώθει με τον/την σύντροφο του. Η αίσθηση της εγγύτητας μεταβάλει και την ποιότητα της σεξουαλικής επαφής. Δεν είναι το μόνο αρνητικό που φέρνει όμως η κατάθλιψη στο σεξουαλικό κομμάτι της ζωής του ατόμου με Κατάθλιψη.

Υπάρχει αυτή η αυξημένη συναισθηματική ευερεθιστότητα που πολύ συχνά μεταφράζεται από το ίδιο το άτομο ως προσωπική του ανεπάρκεια στην κοινωνική επαφή και το οδηγεί στην αποφυγή οποιασδήποτε επαφής, πόσο μάλλον σεξουαλικής.

Υπάρχουν επίσης χαμηλά επίπεδα ενέργειας , σχεδόν σε καθημερινή βάση, που καταστούν το άτομο ανήμπορο να μπει στην διαδικασία ικανοποίησης ενός συντρόφου.

Τέλος η έλλειψη ευχαρίστησης είναι γενική στην κατάθλιψη και περιλαμβάνει και το σεξ. Έτσι ενώ μέχρι χθές το άτομο και προσωπικά το απολάμβανε , τώρα γίνεται μη απολαυστικό και σχεδόν πάντα κουραστικό ή και εξουθενωτικό.

Εάν ζείτε με την κατάθλιψη , υπάρχουν βήματα βελτίωσης της σεξουαλικής σας ζωής που μπορείτε να κάνετε όπως το να επισκεφτείτε γιατρό που θα σας βοηθήσει φαρμακευτικά να αντιμετωπίσετε το θέμα , και ψυχολόγο που θα σας βοηθήσει στην συνολική αντιμετώπιση τόσο της κατάθλιψης όσο και της πεσμένης λίμπιντο.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:15