Αν τα αγόρια έχουν μια σύγκρουση στην παιδική χαρά, το πράττουν με τις γροθιές κι αυτό είναι και μια χαρά αποδεκτό μέχρι ενός βαθμού. Από την άλλη τα κορίτσια έχουν ενθαρρυνθεί να κρατούν τον θυμό τους υποβαθμισμένο, ως και κρυμμένο. Η οργή στους άνδρες θεωρείται «αρρενωπό» χαρακτηριστικό. Οι γυναίκες από την άλλη παίρνουν συνήθως το μήνυμα ότι ο θυμός είναι δυσάρεστος και μη-θηλυκός ως έκφραση της δυσαρέσκειάς τους. Ως εκ τούτου, ο θυμός μπορεί να τις οδηγήσει εσφαλμένα σε παθητικούς κυρίως, αλλά κι επιθετικούς (καλυμμένους) ελιγμούς.
Ωστόσο, καμία προσέγγιση στα άκρα δεν είναι υγιής. Είναι σημαντικό τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες να είναι σαφείς και ειλικρινείς όταν είναι θυμωμένοι και να χρησιμοποιούν τεχνικές επίλυσης προβλημάτων για την αντιμετώπιση του θυμού τους, πριν την στιγμή που αυτός εκφράζεται.
Τα πράγματα δεν βελτιώνονται την ώρα του θυμού. Τον θυμό πρέπει να τον κατανοήσουμε , πριν τον λύσουμε. Και το βασικό περιεχόμενο αυτής της κατανόησης είναι να κατανοήσουμε τα αίτια του.
Mersinias Thomas, TEDx speaker,
Clinical Psychologist, Mental Health Counselor
©www.mersinias.gr