Πως εκφράζουν τον θυμό τους τα δύο φύλα

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ντρέπονται το ίδιο για την οργή τους, παρόλο που όπως φαίνεται την βιώνουν και την εκφράζουν τελείως διαφορετικά. Η κοινωνικοποίηση των φύλων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες διαχειρίζονται τον θυμό τους, δείχνουν οι έρευνες.

"Και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ευνοηθεί ελάχιστα από τον κοινωνικό ρόλο των φύλων τους διαχρονικά , στο θέμα του θυμού ", λέει η ψυχολόγος Sandra Thomas PhD, κορυφαία ερευνητής στην οργή των γυναικών , και μετέπειτα ερευνήτρια και στις εμπειρίες των ανδρών με τον θυμό (a.p.a journal vol34 2003). "Οι άντρες έχουν ενθαρρυνθεί κοινωνικά να είναι πιο εμφανείς με την οργή τους."...

Αν τα αγόρια έχουν μια σύγκρουση στην παιδική χαρά, το πράττουν με τις γροθιές κι αυτό είναι και μια χαρά αποδεκτό μέχρι ενός βαθμού. Από την άλλη τα κορίτσια έχουν ενθαρρυνθεί να κρατούν τον θυμό τους υποβαθμισμένο, ως και κρυμμένο. Η οργή στους άνδρες θεωρείται «αρρενωπό» χαρακτηριστικό. Οι γυναίκες από την άλλη παίρνουν συνήθως το μήνυμα ότι ο θυμός είναι δυσάρεστος και μη-θηλυκός ως έκφραση της δυσαρέσκειάς τους. Ως εκ τούτου, ο θυμός μπορεί να τις οδηγήσει εσφαλμένα σε παθητικούς κυρίως, αλλά κι επιθετικούς (καλυμμένους) ελιγμούς.

Ωστόσο, καμία προσέγγιση στα άκρα δεν είναι υγιής. Είναι σημαντικό τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες να είναι σαφείς και ειλικρινείς όταν είναι θυμωμένοι και να χρησιμοποιούν τεχνικές επίλυσης προβλημάτων για την αντιμετώπιση του θυμού τους, πριν την στιγμή που αυτός εκφράζεται.

Τα πράγματα δεν βελτιώνονται την ώρα του θυμού. Τον θυμό πρέπει να τον κατανοήσουμε , πριν τον λύσουμε. Και το βασικό περιεχόμενο αυτής της κατανόησης είναι να κατανοήσουμε τα αίτια του.

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:12