Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιμετωπίζοντας το Άγχος Σχέσης

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Μια σχέση είναι συνήθως από τα πιο ευχάριστα γεγονότα στην ζωή του καθένα μας. Αλλά μπορεί να είναι επίσης ένα γόνιμο έδαφος για έντονες ανησυχίες, σκέψεις και συναισθήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι το έντονο άγχος.

Σε κάποιους ανθρώπους , η ιδέα και μόνο μιας σχέσης , είναι ικανή να τους γεμίσει άγχος σε τέτοιο βαθμό που να έχει ως τελικό αποτέλεσμα της αποφυγή της.

Συνήθως πρώιμες ανησυχίες, που εκλαμβάνονται ως έρωτας, του τύπου « είναι ο/η ιδανικός για μένα;», «θα περνάμε καλά;», «μήπως βαρεθεί γρήγορα;» και άλλες παρόμοιες, τελικά δεν αποτελούν ανησυχίες ερωτικές αλλά άγχος που σταδιακά κι όσο το άτομο εμπλέκεται περισσότερο στην σχέση, τόσο αυξάνεται.

Το σημαντικότερο που πρέπει να κατανοήσουμε και να θυμόμαστε είναι το εξής: όσο εμπλεκόμαστε σε μια σχέση, δεν είναι τα πράγματα που συμβαίνουν μεταξύ εμάς και του συντρόφου μας, που μας ανησυχούν, αλλά οι σκέψεις μας για αυτά που συμβαίνουν...

Με απλά λόγια, το να ερωτεύεσαι έρχεται ως μια δοκιμασία στον καθένα μας , με τόσους διαφορετικούς τρόπους που αυτό μας τρομάζει. Όσο περισσότερο εκτιμούμε ή θέλουμε τον άλλον , τόσο μεγαλύτερος κι αυτός ο τρόμος. Παράλληλα , σε ασυνείδητο κυρίως επίπεδο, όλο αυτό υποκρύπτει τον βαθύτερο φόβο μας μην πληγωθούμε. Αυτό πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει στην θελημένη απόσταση (πράγμα που συναντάμε ολοένα και συχνότερα στην εποχή μας), από οποιαδήποτε μορφή σχέσης , αφού η μοναξιά μας φαντάζει συνεχώς και ασφαλέστερη.

Όλα αυτά διαμορφώνονται, επηρεάζονται και τελικά εδραιώνονται μέσα μας , εξαιτίας «εσωτερικών φωνών κριτικής μας» , που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από κοινωνικά και σεξουαλικά στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί εντός μας από πολύ νωρίς, ως βασικές αρχές και πεποιθήσεις μας. Ενδεικτικά μερικές «εσωτερικές φωνές κριτικής» που αυξάνουν το Άγχος Σχέσης είναι:

$1·      Οι άνθρωποι πληγώνουν εύκολα

$1·      Οι σχέσεις δεν λειτουργούν ποτέ

$1·      Στερεότυπα για τον/την σύντροφο (πχ ηλικιακά ή καταγωγής κλπ)

$1·      Οι άνδρες είναι αδρανείς, αναξιόπιστοι, εγωιστές

$1·      Οι γυναίκες είναι υπεραναλυτικές, απαιτητικές, σπάνια άμεσες

…Και πολλές ακόμα άλλες.

Για να ξεπεραστεί το Άγχος Σχέσης , αλλά κυρίως για να λειτουργήσει και σωστά οποιαδήποτε σχέση από τα πρώιμα ακόμα στάδια της, θα πρέπει να τραβήξουμε το βλέμμα μας από την σχέση (όπως συνήθως όλοι κάνουμε), και να εστιάσουμε εσωτερικά σε εμάς και στα όσα λάθη κάνουμε στην αντίληψη όσων μας συμβαίνουν αναφορικά με την σχέση αυτή.

Επειδή υπο το πρίσμα ενθουσιασμού και έντονου ερωτικού ενδιαφέροντος , αυτό δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να το κάνουμε μόνοι μας, ας μην διστάζουμε να ζητάμε την βοήθεια ενός ειδικού.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:03