Υπάρχει ο γυναικείος πρόωρος οργασμός;

Κατηγορία ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ

Για τα περισσότερα ζευγάρια η εκσπερμάτιση σηματοδοτεί την οργασμική κορύφωση του άνδρα και το τέλος της σεξουαλικής πράξης. Ωστόσο, η διάρκεια της ερωτικής επαφής διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι και καθορίζεται από το πόσο χρόνο θεωρούν εκείνοι ως ικανοποιητικό. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία που δεν επιτρέπει στο ζευγάρι να καθορίσει το δικό του χρόνο και ονομάζεται «πρόωρη εκσπερμάτιση». Σε αυτή την περίπτωση, οι άνδρες αισθάνονται ότι δεν έχουν τον πλήρη «βουλητικό» έλεγχο, με αποτέλεσμα μόλις ερεθιστούν σεξουαλικά, να ολοκληρώνουν αμέσως. Ουσιαστικά, εκσπερματίζουν γρήγορα και ακούσια, ανεξαρτήτως από το αν το επιθυμούν ή όχι. Μερικοί ολοκληρώνουν μόλις το πέος τους εισέλθει στον κόλπο, καμιά φορά και πριν από την είσοδο ή ακόμα και αμέσως μετά 1-2 κινήσεις.

Όπως φαντάζει φυσικό, με τη σειρά της η σύντροφος δυσφορεί, αφού μη έχοντας αρκετό χρόνο, δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει. Παράλληλα, εκλαμβάνει τη συγκεκριμένη ανδρική συμπεριφορά ως εγωιστική και θεωρεί ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την προσωπική του ικανοποίηση, αδιαφορώντας για τις δικές της ανάγκες.

Κι όμως... Η προωρότητα δεν αποτελεί μονάχα ανδρική υπόθεση, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι και αρκετές γυναίκες βιώνουν παρόμοια «πρόωρη» ολοκλήρωση.

 

Αναλυτικότερα, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, υπάρχουν γυναίκες που φθάνουν σε οργασμό πριν να το επιθυμήσουν, αν και δεν είναι κάτι ιδιαίτερα κοινό. Η κατάσταση αυτή μοιάζει με την ανδρική πρόωρη εκσπερμάτιση, ωστόσο αποτελεί κομμάτι της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας που δεν έχει μελετηθεί πλήρως. Θεωρείται βέβαια ότι αυτό το κενό στη γνώση οφείλεται στη  σπανιότητα της συγκεκριμένης διαταραχής.

Παρόλα αυτά, πριν από μερικά χρόνια το περιοδικό «Sexologies» δημοσίευσε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μελέτη, που ερευνούσε, πόσο κοινός είναι ο πρόωρος οργασμός σε ένα δείγμα 510 γυναικών από την Πορτογαλία, ανάμεσα στις ηλικίες 18 έως 45 ετών. Στην ομάδα αυτή δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο οι επιστήμονες ζητούσαν από τις γυναίκες να αναφέρουν εάν έφθαναν σε οργασμό πολύ γρήγορα και εάν αυτό συνέβαινε, πόσο συχνά; Οι συμμετέχουσες είχαν επίσης τη δυνατότητα να μοιραστούν δικά τους σχόλια σχετικά με αυτή την κατάσταση. Έτσι, βρέθηκε ότι 40% είχαν βιώσει πρόωρους οργασμούς κάποιες φορές, ενώ μερικές τον είχαν σε μεγαλύτερη συχνότητα. Ωστόσο, το 42% δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο.

Πιο συγκεκριμένα, μία από τις συμμετέχουσες περιέγραψε τη κατάστασή της με τα εξής λόγια:

«Ολοκληρώνω πολύ γρήγορα, ενώ ο σύντροφός μου δεν έχει το  χρόνο και τη δυνατότητα μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα να έρθει σε οργασμό. Μάλιστα μόλις ολοκληρώσω, μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συνεχίσω την ερωτική πράξη, η διάθεση μου αλλάζει ριζικά κι εκείνος δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει, κάτι για το οποίο αισθάνομαι άσχημα…»

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι τα αποτελέσματα ήταν προκαταρκτικά, αφού τα ευρήματα δεν είναι γενικευμένα. Έτσι, η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών είναι απαραίτητη, ώστε να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πρόωρο οργασμό σε διαφορετικές ομάδες γυναικών.

Οι Masters  & Johnson θεωρούν την ικανοποίηση του ζεύγους ως βασικό κριτήριο για τη διάγνωση μίας σεξουαλικής διαταραχής. Έτσι, όπως και με την πρόωρη εκσπερμάτιση, ο πρόωρος γυναικείος οργασμός μπορεί να οδηγήσει, όχι μόνο τη γυναίκα που το βιώνει, αλλά και το ζευγάρι ως σύνολο σε μία ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση.

Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες δεν είναι καθαρά γένους αρσενικού, αντιθέτως αφορούν και τα δύο φύλα. Έτσι, λοιπόν, όπως και με κάθε σεξουαλική δυσλειτουργία, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόωρο οργασμό χρειάζεται να μιλήσουν στο γιατρό τους. Το sex therapy ή η συμβουλευτική ζευγαριών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου, τα σεξουαλικά προβλήματα αφορούν  και τους δύο.

Επομένως, για να οδηγηθούμε στη λύση τους δεν πρέπει να εργαστώ μόνο εγώ αλλά να με βοηθήσεις κι εσύ!

©Μαίρη Κοκορομύτη, Ψυχολόγος - Σεξολόγος

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:38