Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (S.A.D – Seasonal Affective Disorder)

Οι εποχικές αλλαγές επηρεάζουν όχι μόνο την διάθεσή μας αλλά την ψυχολογία μας στο σύνολό της. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία πάνω από 16 εκατομμύρια πολίτες της Αμερικής πάσχουν από αυτήν.

Είναι μια ιδιότυπη μορφή Κατάθλιψης που πιστεύεται ότι σχετίζεται με την περιορισμένη έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως, και φυσικά σε χώρες όπως η δική μας με την αλλαγή δραστηριοτήτων, συνήθως το πέρασμα από την ανεμελιά του καλοκαιριού στις υποχρεώσεις του φθινοπώρου. Πέρα από τα κλινικά τυπικά συμπτώματα της απώλειας ενέργειας, αρνητικών συναισθημάτων, αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη, επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα νοητικών και συμπεριφορικών ικανοτήτων...

Η ευγένεια μας, η αλληλεγγύη μας, η επιθετικότητα μας καθώς και η σεξουαλικότητά μας μεταβάλλονται σε κάθε εποχή. Συγκεκριμένα για την σεξουαλικότητα είναι γνωστό πολλά χρόνια τώρα ότι η επιθυμία των ανθρώπων αυξάνεται σημαντικά στις καλοκαιρινές περιόδους , και στην περίοδο των Χριστουγέννων. Επίσης η επιθετικότητα αυξάνεται καθώς έχει παρατηρηθεί οι η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει και την ευερεθιστότητα των ανθρώπων αλλά και την ευκολία έκφρασής της (αυτό έχει παρατηρηθεί και στην Εγκληματολογία). Τέλος έχει παρατηρηθεί ότι τείνουμε να είμαστε πιο γενναιόδωροι με τους άλλους και να δείχνουμε πιο εύκολα την αλληλεγγύη μας σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών.

Σημαντικοί παράγοντες καθορισμού της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής , πέρα από τις αλλαγές στο φυσικό φως και τις δραστηριότητες που ορίζει η κάθε εποχή , είναι επίσης οι περιβαντολογικές αλλαγές , καθώς και οι κοινωνικές προσταγές που αυτές επιφέρουν. Για παράδειγμα τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται πολύ από τουρισμό δείχνουν να μην έχουν τόσο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό όσο οι σταθερά πυκνοκατοικημένες μη τουριστικές περιοχές. Επίσης σε περιοχές με υψηλές θρησκευτικές παραδόσεις παρατηρείται αλλαγή συμπεριφοράς στο σύνολο του πληθυσμού κατά περιόδους γιορτών.

Άλλες τροποποιήσεις στην ψυχολογία μας κατά την διάρκεια εποχικών αλλαγών περιλαμβάνουν αλλαγές στην γνωστική μας απόδοση, αλλαγή στο χρωματικό μας γούστο καθώς και τάση σε διαφορετικά είδη μουσικής καθώς και γευστικών προτιμήσεων.

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε , ότι ακόμη κι εκτός S.A.D εάν είμαστε, θα επηρεαστεί σύνολο της καθημερινότητάς μας από μια εποχική αλλαγή κι αυτό μπορεί να μην είναι πάντα αρνητικό.

Mersinias Thomas, TEDx Speaker

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Αναφορές:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651

https://www.nimh.nih.gov/health/publications/seasonal-affective-disorder