Τα Ψυχικά οφέλη των κοινωνικών σχέσεων

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι το προστάδιο κάθε ανθρώπινης σχέσης, με εξαίρεση ίσως τις επαγγελματικές, αν και ακόμα και σε αυτές βλέπουμε να προηγούνται οι κοινωνικές σε αρκετές περιπτώσεις τουλάχιστον στην ελληνική πραγματικότητα.

Οι φιλικές σχέσεις , από την παιδική μας ηλικία ακόμη, μας εκπαιδεύουν στους ποικίλους τρόπους του «σχετίζεσθε» , στο να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε την διαφορετικότητα στις συμπεριφορές που λαμβάνουμε και τελικώς στην ποικιλία των ανθρώπινων χαρακτήρων, πράγμα που τελικά μας οδηγεί και στην ανακάλυψη του ίδιου μας του εαυτού, όσων αφορά τα θέλω μας, τις απόψεις μας, τα πιστεύω μας.

Η έλλειψη κοινωνικών και φιλικών επαφών, η κοινωνική απομόνωση αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την υγεία. Σε ένα άρθροτου Jim House, καθηγητή στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Michigan που δημοσιεύθηκε σχεδόν 30 χρόνια πριν στο περιοδικό Science, σε μελέτες πληθυσμού και στοιχεία παρακολούθησης της θνησιμότητας για μια σειρά έξι ή περισσοτέρων ετών, επισημάνθηκετο συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές σχέσειςή η σχετική έλλειψη αυτών, ανταγωνίζονται το κάπνισμα τσιγάρων και την παχυσαρκία στον βαθμό επικινδυνότητας στη συσχέτιση τους με ασθένεια ή και το θάνατο...

Το 2007 επίσης ο κοινωνικός επιστήμονας John Cacioppo και ο νευροεπιστήμονας Steve Cole διαπίστωσαν ότι τα λευκοκύτταρα (κύτταρα του αίματος επιφορτισμένα με το ρόλο της άμυνας του οργανισμού έναντι σε λοιμώξεις) εκδηλώνονταν διαφορετικά σε κοινωνικά απομονωμένους και σε σχετικά καλά συνδεδεμένους ανθρώπους. Αυτά τα ευρήματα (με βάση ένα μικρό δείγμα) επιβεβαιώθηκαν σε μετέπειτα μεγαλύτερες μελέτες ανθρώπων που προέρχονταν από φτωχά κοινωνικά στρώματα, ασθενών με χρόνιες παθήσεις καθώς και ατόμων με διαταραχή μετατραυματικού στρες. Όπως ό ίδιος ο Cole κατέληξε από αυτήν του την έρευνα, σε μοριακό επίπεδο, η μοναξιά "κάνει το σώμα να αισθάνεται απειλούμενο και ανασφαλές".

Ψυχολογικά η σύναψη κοινωνικών σχέσεων βελτιώνει την αυτοπεποίθηση μας μέσα από την βελτίωση των κοινωνικών μας δεξιοτήτων , την ασφάλεια μέσω της αποδοχής της οποίας γινόμαστε αποδέκτες, μειώνει την δυσπροσαρμογή μας σε καταστάσεις και όλα αυτά οδηγούν σε μια γενικότερη αίσθηση «ευ ζην» αφου μειώνεται το άγχος μας και η αίσθηση μοναξιάς μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που με επισκέπτονται στο γραφείο μου , δυσκολεύονται στις κοινωνικές σχέσεις όχι γιατί δεν έχουν την ικανότητα να τις συνάψουν αλλά γιατί έχουν ίδιες πανομοιότυπες προσδοκίες από όλες τις κοινωνικές τους σχέσεις. Δεν είναι ανοιχτοί στο να δεχτούν αυτό που πραγματικά έχει να τους προσφέρει μια κοινωνική γνωριμία, αλλά επιζητούν αυτό που οι ίδιοι χρειάζονται , χάνοντας έτσι πολλές ευκαιρίες.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:58