Το Σύνδρομο Cotard – η μηδενιστική Ψευδαίσθηση

Το Σύνδρομο Cotard, γνωστό επίσης και ως Μηδενιστική Ψευδαίσθηση ή  Ψευδαίσθηση Cotard, ή  ως Σύνδρομο Ζωντανού πτώματος, είναι μια από τις ίσως πιο ιδιαίτερες νοητικές-ψυχολογικές Διαταραχές. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό , βιώνουν την πεποίθηση (ψευδαίσθηση) ότι είναι νεκροί, ή ότι μερικώς είναι νεκροί (όργανα του σώματος τους απουσιάζουν) ή ότι δεν έχουν καθόλου αίμα ή ότι δεν υπάρχουν γενικά. Είναι τόσο ισχυρό για τους ίδιους αυτό το βίωμα (ψευδαίσθηση) , που σε μερικές περιπτώσεις τέτοιοι ασθενείς έχουν ισχυριστεί ότι μπορούν να μυρίσουν την αποσύνθεση του δέρματος τους. Το ισχυρό παράδοξο στους ασθενείς με Σύνδρομο Cotard είναι ότι ακριβώς αυτή η εντύπωσή τους ότι είναι νεκροί, τους δίνει και μια αίσθηση προσωπικής αθανασίας....

Το Σύνδρομο έχει φανεί ότι παρουσιάστηκε σε κάποιους ανθρώπους μετά από εγκεφαλική βλάβη (χαρακτηριστική περίπτωση ενός Σκωτσέζου το 1996 , ο οποίος το παρουσίασε μετά από τροχαίο ατύχημα στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά), αλλά επίσης ότι συνδέεται ισχυρά με ψυχωτικά επεισόδια σε περιπτώσεις ασθενών με σχιζοφρένεια, με ψυχωτική Κατάθλιψη, με Διαταραχή Αποπροσωποποίησης ακόμη και με βαριές μορφές επιλόχειας κατάθλιψης. Σε νευρολογικό επίπεδο έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με ανάλογα Σύνδρομα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο όπως το Σύνδρομο Capgras , μια Διαταραχή κατά την οποία το άτομο πιστεύει ότι τα κοντινά του άτομα έχουν αντικατασταθεί από «σωσίες».

Οι συνέπειες του Συνδρόμου Cotard στην ζωή του πάσχοντα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Ποικίλουν σε ένα φάσμα αρνητικών συμπεριφορών από αυτό της άρνησης λήψης τροφής , καθώς πιστεύουν ότι το σώμα τους ως νεκρό δεν την χρειάζεται, ως και την αυτοκτονικότητα καθώς είναι σίγουροι ότι ο θάνατός τους θα αποδείξει στους γύρω τους πόσο νεκροί είναι όντως, χωρίς να το φοβούνται καθώς το να «ξαναπεθάνουν» είναι αδύνατον. 

Η θεραπεία του Συνδρόμου έγκειται στην λήψη φαρμάκων (αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά) , καθώς και στην συνδυαστική ψυχοθεραπεία, με κυρίαρχα επιλεγόμενη την συμπεριφορική.

Το συγκεκριμένο Σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Γάλλο νευρολόγο Jules Cotard , ο οποίος πρώτος παρατήρησε αυτήν την ψευδαισθητική Διαταραχή

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695744/

https://www.medicinenet.com/what_is_the_cause_of_cotards_syndrome/article.htm 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:40