Η θεραπεία των Σεξουαλικών Διαταραχών

 

Από το σύνολο των Σεξουαλικών Διαταραχών, αυτές που συναντάμε συνήθως οι ψυχολόγοι είναι  η έλλειψη επιθυμίας, η στυτική δυσλειτουργία  και η πρόωρη εκσπερμάτωση, και η  επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία).

Η έλλειψη επιθυμίας. Είναι η κατάσταση που παρατηρείται σε συνεχώς και περισσότερους ανθρώπους κι αφορά στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει από ελάχιστο εως και καθόλου ενδιαφέρον για την σεξουαλική πράξη. Στην θεραπεία ξεκινάμε με το να εντοπίσουμε τις αρνητικές για το σεξ σκέψεις, προχωράμε με την αντικατάστασή τους με θετικές και στην συνέχεια τις μετατοπίζουμε στην συμπεριφορά με ενισχυτικές τεχνικές όπως πχ η τήρηση σεξουαλικού ημερολογίου, ή η ενίσχυση των φαντασιώσεων κ.α

Η στυτική Δυσλειτουργία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας αδυνατεί να έχει μια στύση ή αδυνατεί να έχει διάρκεια στην στύση του. Οι παράγοντες για αυτό μπορεί να είναι πολλοί και συνδυασμένοι πολλές φορές. Μπορεί να οφειλεται σε οργανικά αίτια πχ πάθηση διαβήτη , αλλά και σε ψυχολογικά πχ άγχος επίδοσης.  Συνήθως αυτό το άγχος είναι που κάνει το γεγονός συνεχώς επαναλαμβανόμενο. Θεραπευτικά επικεντρωνόμαστε στην αποσυμπίεση αυτού ακριβώς του άγχους στον άνδρα με εστίαση πάντα στην στιγμή της σεξουαλικής πράξης.

Η πρόωρη εκσπερμάτωση. Συμβαίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού και συνήθως επέρχεται από άγχος λόγω συναισθηματικής φόρτισης του ατόμου. Και εδώ θεραπευτικά οδηγούμε το άτομο στην σταδιακή μείωση αυτής της συναισθηματικής δυσφορίας και συμπεριφορικά  το εκπαιδεύουμε να αντέχει ολοένα και περισσότερο σε κατάσταση διέγερσης και σεξουαλικής επιθυμίας.

Επώδυνη Σεξουαλική Επαφή. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο ή επίμονο πόνο στα γεννητικά όργανα κατά την διάρκεις της επαφής, γεγονός που οδηγεί στην αποφυγή της σεξουαλικής πράξης. Εφόσον αποκλειστεί κάθ οργανικό αίτιο, θεραπευτικά κινούμαστε : για τους άνδρες στον άξονα μείωσης της αγωνίας – ανησυχίας για επερχόμενο πόνο, και στην γυναίκα στον άξονα χαλάρωσης της, αρχικά ψυχικής και μετέπειτα και σωματικής μέσω τεχνικών συγκεκριμένων.

Επειδή τα σεξουαλικά θέματα είναι για πολλούς ανθρώπους ιδιαίτερα  λεπτό ζήτημα και δύσκολο να συζητηθούν ακόμα και με έναν ψυχολόγο, αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι ότι η σεξουαλική μας ζωή οφείλει να μας καλύπτει πλήρως όπως κάθε άλλο κομμάτι της ζωής μας. Η επιλογή του ψυχολόγου για τέτοιο αλλά και για κάθε ψυχολογικό θέμα που αντιμετωπίζουμε πρέπει να γίνεται με μοναδικό κι αποκλειστικό κριτήριο να νοιώθουμε άνετα με τον συγκεκριμένο ειδικό και να έχουμε από την πρώτη Συνεδρία μας την αίσθηση ότι μπορεί όντως να μας βοηθήσει.

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 10:12