Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυσθυμία ή Κατάθλιψη;

Ο όρος dysthymia καθιερώθηκε στο χώρο της Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής από την ελληνική λέξη με το αρνητικά φορτισμένο πρόθεμα δυσ- και τη λέξη θυμός (με την αρχαιοελληνική έννοια της ψυχής). Ουσιαστικά δηλαδή η έννοια του κακόκεφου. Ως κλινικός όρος όμως, η δυσθυμία δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που στην καθημερινότητα αντιλαμβανόμαστε σαν απλή έλλειψη καλής διάθεσης και ονομάζουμε κακοκεφιά, καθώς κλινικά η Δυσθυμία αποτελεί ειδικό τύπο Κλινικής Κατάθλιψης.

Η κυριότερη διαφορά της Δυσθυμίας με την Κατάθλιψη είναι η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων, στην δυσθυμία έχουν ηπιότερη ένταση αλλά πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία (ΑΡΑ) ορίζει επίσημα τη δυσθυμία ως την καταθλιπτική διάθεση που επιμένει σχεδόν επί μονίμου βάσεως για δύο τουλάχιστον χρόνια (σε ενήλικες), σε συνδυασμό με δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα διαρκή σε αυτό το διάστημα:

  • Μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία
  • Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος
  • Χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή επίμονη κούραση
  • Χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης
  • Έλλειψη συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα
  • Αίσθημα απελπισίας

Σύμφωνα με έρευνες, το 0,8%-6% του πληθυσμού θα εμφανίσει σε κάποια φάση της ζωής του δυσθυμία. Η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί , μπορεί να ακολουθεί το άτομο σε μεγάλο μέρος της ζωής του.

Η θεραπεία για την δυσθυμία είναι ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Η συνδυαστική θεραπεία (ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής) είναι πολύ αποτελεσματικότερη , έχει ταχύτερα αποτελέσματα και πιο μακροχρόνια προστασία. Η ψυχοθεραπεία , και ειδικά η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, με ένα εύρος τεχνικών βοηθά τα άτομα με δυσθυμία να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν τον υποκείμενο αρνητικό τρόπο σκέψης τους που συχνά συμβάλλει στο μέγιστο στα συναισθήματα της καταθλιπτικής τους διάθεσης.

Ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορεί να παρεμβαίνουν στην λειτουργικότητά και να εμποδίζουν το άτομο να νιώθει υγιές στην καθημερινότητα του, ειδικά όταν τα συμπτώματα είναι μακροχρόνια, όπως συμβαίνει στη δυσθυμία, για αυτό η αναζήτηση βοήθειας ειδικού ψυχικής υγείας πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις το άτομο αντιληφθεί ότι χρειάζεται αυτήν την βοήθεια.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:46