Το Σύνδρομο έχει φανεί ότι παρουσιάστηκε σε κάποιους ανθρώπους μετά από εγκεφαλική βλάβη (χαρακτηριστική περίπτωση ενός Σκωτσέζου το 1996 , ο οποίος το παρουσίασε μετά από τροχαίο ατύχημα στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά), αλλά επίσης ότι συνδέεται ισχυρά με ψυχωτικά επεισόδια σε περιπτώσεις ασθενών με σχιζοφρένεια, με ψυχωτική Κατάθλιψη, με Διαταραχή Αποπροσωποποίησης ακόμη και με βαριές μορφές επιλόχειας κατάθλιψης. Σε νευρολογικό επίπεδο έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με ανάλογα Σύνδρομα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο όπως το Σύνδρομο Capgras , μια Διαταραχή κατά την οποία το άτομο πιστεύει ότι τα κοντινά του άτομα έχουν αντικατασταθεί από «σωσίες».
Οι συνέπειες του Συνδρόμου Cotard στην ζωή του πάσχοντα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Ποικίλουν σε ένα φάσμα αρνητικών συμπεριφορών από αυτό της άρνησης λήψης τροφής , καθώς πιστεύουν ότι το σώμα τους ως νεκρό δεν την χρειάζεται, ως και την αυτοκτονικότητα καθώς είναι σίγουροι ότι ο θάνατός τους θα αποδείξει στους γύρω τους πόσο νεκροί είναι όντως, χωρίς να το φοβούνται καθώς το να «ξαναπεθάνουν» είναι αδύνατον.
Η θεραπεία του Συνδρόμου έγκειται στην λήψη φαρμάκων (αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά) , καθώς και στην συνδυαστική ψυχοθεραπεία, με κυρίαρχα επιλεγόμενη την συμπεριφορική.
Το συγκεκριμένο Σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Γάλλο νευρολόγο Jules Cotard , ο οποίος πρώτος παρατήρησε αυτήν την ψευδαισθητική Διαταραχή
Πηγές:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695744/
https://www.medicinenet.com/what_is_the_cause_of_cotards_syndrome/article.htm
Mersinias Thomas, TEDx speaker,
Clinical Psychologist, Mental Health Counselor
©www.mersinias.gr