Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπιστοσύνη στο συναίσθημα ή στα γεγονότα;

Μια πρόσφατη μελέτη (Απρ2020) ,από το Arlington Texas University αποκαλύπτει ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ανήσυχοι και ευάλωτοι, είναι πιο πιθανό να βασίσουν τη λήψη αποφάσεών τους σε ατεκμηρίωτες πληροφορίες που αγγίζουν το συναίσθημά τους και όχι σε πραγματικά γεγονότα.

Η μελέτη, με τίτλο "Όταν οι οδυνηρές ιστορίες υπερτερούν των ψυχρών σκληρών γεγονότων: Μια μετα-ανάλυση της ατεκμηρίωτης προκατάληψης" δημοσιεύεται στο Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι άνθρωποι , ειδικά σε καταστάσεις ιατρικής ανάγκης ή υψηλής απειλής για την υγεία , (όπως είναι η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας), εμπιστεύονται περισσότερο και λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα τα ατεκμηρίωτα συναισθήματα τους τα οποία εξηγούν στο μυαλό τους ως βάσιμες πληροφορίες, παρά στα γεγονότα τα οποία δίνουν τα ρεαλιστικά κριτήρια για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης

Ειδικά σε περιστατικά που βίωσαν , άμεσα ή έμμεσα, αυτή η εμπιστοσύνη στο ατεκμηρίωτο συναίσθημα είναι ακόμη υψηλότερη.

Αυτό κατά την Traci Freling , μια από τις συγγραφείς της μελέτης , θα μπορούσε να εξηγήσει το ανεξήγητο για όλους φαινόμενο της αγοράς υπερβολικών ποσοτήτων χαρτιών υγείας κατά την αρχή της πανδημίας.

Επίσης σε αυτήν την μελέτη παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερο βασισμένες σε γεγονότα αποφάσεις όταν επιλέγουν για άλλους, αλλά γίνονται εκπληκτικά παράλογοι όταν επιλέγουν για τον εαυτό τους.

Αυτή η «αγορά πανικού» όπως ονομάζεται η αγορά χαρτιών υγείας σε περίοδο έκτακτης κατάστασης βασίζεται ουσιαστικά σε 4 βασικούς ψυχολογικούς παράγοντες:

Στην Λειτουργία επιβίωσης

Όταν οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης , το πιο πρωτόγονο

μέρος του εγκεφάλου μας λαμβάνει δράση

Συμπεριφορά αγέλης

Όταν οι άνθρωποι γύρω μας, όπως φίλοι, συγγενείς ή συνάδελφοι, αγοράζουν μαζικά κάτι, θα αναπτύξουμε την τάση να κάνουμε το ίδιο.

Το φαινόμενο της σπανιότητας

Όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρχίζει μια συγκεκριμένη αγορά, όσο παράλογη κι αν είναι αυτή, ενεργοποιεί την πεποίθηση ότι σύντομα το προϊόν θα είναι σπάνιο κι άρα πολύτιμο.

Αίσθηση ελέγχου

Όσο οι εξωτερικοί περιορισμοί αυξάνονται, τόσο η απώλεια ελέγχου ατομικά βιώνεται περισσότερο. Αυτό οδηγεί τον καθένα στην ανάπτυξη προσωπικού ελέγχου ακόμα και σε πράγματα άνευ σημασίας, γιατί θα αποκτηθεί έτσι μια ψευδαίσθηση ασφάλειας.

Αυτό που πρέπει ουσιαστικά να κάνουμε όταν λαμβάνουμε αποφάσεις, μικρές ή μεγάλες, σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές, είναι να ζυγίζουμε πόσο κάθε απόφαση μας περιέχει συναίσθημα και πόσο πραγματικά έγινε βάσει των γεγονότων.

Πηγές:

https://www.uta.edu/news/news-releases/2020/04/01/confidence-study 

 

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:39