Απομυθοποιώντας τις επιθανάτιες εμπειρίες ?

 

 

 

Σλοβένοι επιστήμονες έρχονται να ανατρέψουν οτιδήποτε έχει ακουστεί έως τώρα σχετικά με τις μεταθανάτιες εμπειρίες ανθρώπων, όπως φώτα που αναβοσβήνουν στο βάθος ενός τούνελ, μυστικιστικά αισθήματα γαλήνης, συναντήσεις με αγγελικές οντότητες ή απλώς ο «αντικατοπτρισμός» του εαυτού τους, κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Maribor, με επικεφαλής τη δρ. Ζαλίκα Κλέμεντς- Κέτις, υποστηρίζει ότι πρόκειται απλώς για «παραισθήσεις», καθώς οι άνθρωποι αυτοί ίσως μόνο να έχουν αυξημένο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα τους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, διερευνήθηκαν 52 περιστατικά εμφραγμάτων, εκ των οποίων τα 42 αφορούσαν σε άνδρες ασθενείς με μέση ηλικία τα 53 έτη. Από τους ασθενείς αυτούς,...

περίπου οι 11 δήλωσαν ότι είχαν επιθανάτιες εμπειρίες. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στα άτομα αυτά, σε όλους παρατηρήθηκε ότι παρουσιάστηκαν υψηλά επίπεδα διοξειδίου στο αίμα και, σε μικρότερο βαθμό, καλίου.

Πάντως, οι ερευνητές διατείνονται ότι, για την επιβεβαίωση των προαναφερθέντων πορισμάτων, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

Mersinias Thomas, TEDx speaker,

Clinical Psychologist, Mental Health Counselor

©www.mersinias.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 13:19